Panik Atak Nedir?

Yazar Melek SarıçiçekPsikolog • 10 Ocak 2022 • Yorumlar:

Yoğun korku, endişe, dehşet duygularının ortaya çıktığı ve fiziksel belirtilerin eşlik ettiği bir psikolojik bozukluktur. Panik bozukluk beklenmedik şekilde ortaya çıkan panik ataklarla ve bu panik atakların tekrarlayacağına dair duyulan endişe ile kendini gösteren bir psikolojik rahatsızlıktır. Panik Bozukluk tanısı konulabilmesi için kişinin tekrarlayan, beklenmedik ataklar yaşaması ve başka bir atak yaşama konusunda endişesinin veya bu endişeye bağlı davranış değişikliğinin bir aydır devam ediyor olması gerekmektedir. Panik ataklar, genellikle kısa sürmesine rağmen yaşayan kişi için oldukça sarsıcı ve yoğun deneyimlerdir.

Panik ataklar, ani bir şekilde gelişir ve belirtilerin şiddeti 10 dakika içinde tepe noktasına ulaşır. Belirtiler genellikle 20 ile 30 dakika içinde hafifler ve kaybolur. Panik atakların bir saatten fazla sürmesi ise oldukça az rastlanan bir durumdur. Panik ataklar genellikle ‘beklenmedik şekilde’ ve ‘aniden’ ortaya çıkarlar. Bu ataklara ‘öngörülemeyen ataklar’ denirken bazen de belirli bir tetikleyici sonrasında, bir durumsal uyarana tepki olarak da ortaya çıkabilirler. Panik ataklardan kaçınmak için kişi bazen işlevsel olmayan ve günlük yaşamını sekteye uğratabilecek davranışlara başvurabilir.

Panik Bozukluğun belirtileri genellikle fiziksel olarak ortaya çıkmakla birlikte bilişsel belirtiler de eşlik edebilir. En sık görülen fiziksel belirtiler; kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, sıcak basması, nefes darlığı, boğulma hissi, baş dönmesi, karın ağrısı, uyuşma, karıncalanma, titreme ve mide bulantısıdır. Bu belirtilere depersonalizasyon (bedenin dışında olduğunu hissetme), derealizasyon ( çevreye yabancılaşma hissi), kontrolü kaybetme ve ölüm korkusu da eşlik edebilir. Bu belirtilerden en az dördünün görülmesi gerekmektedir. Belirtilerin çoğu fiziksel olduğundan, bu kişiler sağlık sorunları olduğu inancı ile hastanelerin acil bölümlerine sıklıkla giriş yaparlar.

 PANİK ATAK SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

  • Mümkün olduğunca bulunduğunuz yerde kalmalısınız

  • Atağın geçeceğini kendinize hatırlatın

  • Hayatınıza yönelik bir tehdit olmadığını unutmayın

  • Olumlu yerlere odaklanın

  • Yavaş ve derin nefes alıp verin

  • Atak ile savaşmayın

 

  TEDAVİ YÖNTEMİ

Panik Atak tedavisi mümkün ve tam iyileşme sağlanabilen bir hastalıktır. Bilimsel olarak kanıtlanmış iki tedavi türü vardır. Bu iki çeşit tedavi birlikte uygulanırsa en iyi sonuç alınır.

 

  • İLAÇ TEDAVİSİ

Panik Atakların ilaç tedavisinde, beyindeki sinir hücrelerinde işlevini tam olarak gerçekleştiremeyen hormon faaliyetlerini düzelterek Panik Atakları önlemeye yarayan ilaçlar kullanılır.

 

  • BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Bilişsel davranışçı terapilerin bilişsel kısmında kişilerin bedensel duyumlarının yanlış yorumlanması üzerine çalışılır. Öncelikle danışanlara panik ataklar konusunda bir psikoeğitim verilir. Panik atakların doğası, nasıl geliştiği, vücut duyumlarına nelerin sebep olduğu ayrıntılı olarak anlatılır. Danışanlara gevşeme teknikleri ve nefes egzersizleri yaptırılır. Devamında bedensel duyumların felaketleştirilmesi ele alınır. Panik bozukluğu olan kişilerin sıklıkla yaptığı düşünce ve mantık hataları ele alınarak bilişsel yeniden yapılandırma üzerine çalışılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melek Sarıçiçek Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)