Panik Atak Tedavisi

Yazar Ezgi Didem AyaltıPsikolog • 25 Ekim 2022 • Yorumlar:

Panik Bozukluk; anksiyete bozuklukları kategorisinde yer alan bir belirti kümesidir. Panik atak ise; aniden sebepsiz yere başlayan, kişiye göre 5 ile 30 dk arasında sürebilen, fiziksel semptomların görüldüğü (çarpıntı, titreme, terleme, mide bulantısı, baş dönmesi, uyuşma, karıncalanma, üşüme, ateş basması, depersonalizasyon, sersemlik, göğüste baskı ve ağrı, soluğun kesilmesi, karın ağrısı vs) bir alarm durumudur. Panik atak hali çok korkutucudur, kişi o anda öleceğini ya da kalp krizi geçireceğini düşünüp daha da strese girer. Hatta hastanelerin acil servislerindeki muayeneler bile kişiyi ikna etmez. Kişi kalbinde "gerçekten" bir şeylerin ters gittiğine inanmaktadır. Bu çarpık düşüncelerin kaynağı tamamen "panik bozukluk"tan kaynaklanmaktadır.

Bu belirtiler nedensiz yere de ortaya çıktığı için kisiler doğal olarak bunu kalp krizi, solunum rahatsızlığı, şizofreni gibi sıkıntılara yormaktadirlar.

Psikiyatrik ilaçlar ile fiziksel semptomlar sönse de, tedavi sona erdiğinde relaps (tekrar geri dönme) sıklıkla görülmekte ve kişiler umutsuzluğa kapılmaktadır.

Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) sistemi ile kalıcı olarak ataklara son vermek mümkündür.

BDT sistemi tamamen olumsuz ve gerçek dışı düşünceleri, rasyonel yani gerçekçi ve mantıklı düşünceler ile yer değiştirme prensibine dayanan bir yöntemdir. Bu sistemde düşünceler değişirken bir yandan da kişinin kendini yapmaktan alıkoyduğu eylemler (kapalı ve kalabalık mekanlara girme, araba kullanma, evde tek kalma, asansör kullanma vs) aşamalı olarak kişiye ortak bir şekilde hayata konulur. Böylelikle ataklar gelse bile kişi baş etmeyi öğrenmiştir.

Daha ciddi vakalarda ilaç tedavisi + psikoterapi de uygulanabilir.

 

Artık tek yapmanız gereken; biraz umut ve istek. Biraz çaba ile siz de ataklardan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)