Papatya Çayı ve Yararları

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Papatya çayı uzun bir süredir, geleneksel halk ilacı olarak, çok çeşitli sağlık sorunları için kullanılmaktadır. Günümüzde araştırmacılar, kanser ve diyabet de dahil olmak üzere hastalıkların yönetimindeki etkinliğini giderek daha fazla araştırmaktadır.

Şimdiye kadar, papatya çayı gücünün oldukça fazla oldugunu çalışmalar göstermiştir. Bununla birlikte, çalışmalar alternatif çözümlere kıyasla net faydalar sağlayan bazı araştırmalarla farklılık göstermektedir .

Çoğu insan için, papatya çayı diğer tedavilere ek olarak denemek için güvenlidir, ancak ciddi hastalıklar olduğunda ana tıbbi tedavilerin yerini almamalıdır.

Papatya çayı hakkında gerçekler:

-Kurutulmuş papatya çiçeği papatya çayı yapmak için kullanılır.

-Araştırmacılar papatya çayı tüketmenin faydalarıyla ilgileniyorlar.

– Diğer bitkisel ilaçlara benzer şekilde, herkes için güvenli değildir.

-Çay ne kadar güçlü olursa, sağlık açısından fayda sağlama olasılığı da o kadar fazladır.

Papatya çayı nedir?

Papatya çayı kurutulmuş papatya çiçeğinden yapılmış geleneksel bir halk ilacıdır.

Çeşitli papatya çaylarının gücü, bazıları diğerlerinden önemli ölçüde daha fazla papatya içerdiği için değişir. Daha güçlü çayların, kendilerine karşı hassas olan kişilerde yan etkilere neden olma olasılığı da daha yüksektir. Sonuç olarak, düşük bir dozajla başlamak ve yavaşça daha büyük dozlara kadar çalışmak en güvenli yoldur.

Papatya flavonoid denilen kimyasal madde içerir. Bu flavonoidler, birçok bitkide bulunan bir besin türüdür ve papatya’nın tıbbi etkilerinde önemli bir rol oynarlar.

Papatya çayı faydaları

Papatya çayı ve bunun için en fazla kanıtın bulunduğu potansiyel faydalar:

  1. Adet ağrısını azaltmak
    Birçok çalışmada papatya çayı, menstrüel krampların şiddetinin azalttığı gösterilmiştir.. Örneğin, 2010’da yapılan bir araştırma, bir ay boyunca papatya çayı tüketmenin adet kramplarının ağrılarını azalttığını buldu. Çalışmadaki kadınlar ayrıca, dönem ağrısı ile ilişkili olarak daha az endişe ve sıkıntı olduğunu bildirmiştir.

  2. Diyabet tedavisi ve kan şekerinin düşürülmesi
    Yine, bazı çalışmalar papatya çayı şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri düşürebildiğini buldu. Araştırma, papatya diyabet ilaçları için uygun bir alternatif olduğunu göstermez, ancak mevcut tedavilere yardımcı olabilir.

Benzer şekilde, 2008 yılında yapılan bir sıçan çalışmasında, sürekli papatya çayı tüketiminin kan şekerinin yükselmesini engelleyebileceği bulunmuştur. Bu etki, uzun vadeli diyabet komplikasyon riskini azaltır ve papatyaların diyabet sonuçlarını iyileştirebileceğini gösterir.

3.Osteoporozun yavaşlaması veya önlenmesi

Osteoporoz, ilerleyen kemik yoğunluğu kaybıdır. Bu kayıp, kemiklerin kırılma ve durma duruş riskini arttırır. Herhangi biri osteoporoz gelişebilirken, menopoz sonrası kadınlar arasında en yaygın olanıdır. Bu eğilim östrojenin etkilerinden kaynaklanıyor olabilir.

2004 yılında yapılan bir çalışmada papatya çayı anti-östrojenik etkilere sahip olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda kemik yoğunluğunu arttırmaya da yardımcı oldu, ancak çalışmanın yazarları bu yararı kanıtlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

4.inflamasyonu azaltmak

Enflamasyon, enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyonudur. Papatya çayı, iltihabı azaltabilecek kimyasal bileşikler içerir. Bununla birlikte, uzun süreli iltihaplanma hemoroitler, gastrointestinal ağrı, artrit, otoimmün bozukluklar ve hatta depresyon dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır

5. Kanser tedavisi ve önlenmesi

Bazı çalışmalar papatya çayının kanser hücrelerini hedef alabildiğini veya hatta bu hücrelerin gelişmesini engellediğini öne sürüyor. Bununla birlikte, şu ana kadar yapılan araştırmalar sonuçsuz ve bilim adamları papatyanın kansere karşı iddialarını kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ayrıca, çoğu araştırma insanlarda değil hayvanlarda klinik çalışmalara bakmaktadır.

6.Uyku ve rahatlamaya yardımcı

Papatya çayının insanların rahatlayıp uykuya dalmalarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, birkaç klinik çalışma bunu test etmiştir.

Mevcut kanıtların bir incelemesinde, 12 kardiyovasküler hastanın 10’unun papatya çayı içtikten kısa bir süre sonra uykuya daldığı belirtiliyor. Klinik modellere bakarak yapılan başka bir avuç dolusu papatya çayı insanların rahatlamasına yardımcı olabilir.

Sıçanlar kullanılarak yapılan bir çalışmada, papatya özü uykuda rahatsız kemirgenlerin uykuya dalmasına yardımcı oldu. Birçok araştırmacı, papatya çayın bir benzodiazepin gibi işlev görebileceğine inanmaktadır. Benzodiazepinler, kaygıyı azaltabilen ve uykuyu tetikleyebilen reçeteli ilaçlardır. Bazı araştırmalar papatya benzodiazepin reseptörlerine bağlandığını göstermektedir.

Soğuk semptomları tedavi etmek

Anekdot kanıtları ve bazı çalışmalar, papatya özü ile buhar solumasının, soğuk algınlığı semptomlarının bazılarını hafifletebileceğini göstermektedir. Ancak bu fayda henüz kanıtlanmadı.

Kimler papatya çayından uzak durmalı?

Aşağıdaki gruplar, doktor tarafından aksi önerilmedikçe papatyadan kaçınmalıdır:

-Özellikle polenlere karşı ciddi alerji öyküsü olan kişiler: Papatya diğer bitkilerden gelen polenlerle kirlenebilir, bu yüzden alerjik reaksiyona neden olabilir.

– Daha önce papatya ürünlerine karşı hafif, hatta hafif bir alerjik reaksiyonu olan insanlar: Alerjik reaksiyonlar zamanla kötüye gidebileceğinden, papatyadan kaçınmalıdır.

-Bebekler ve çok küçük çocuklar: Bal ve diğer bazı doğal ürünlere benzer şekilde papatya çayı botulizm sporları ile kirlenmiş olabilir. Sağlıklı yetişkinlerin çoğu enfeksiyonla savaşabilir, ancak bebekler yapamayabilir. Birçok doktor bebeklerin ve küçük çocukların baldan uzak durmasını ve ayrıca papatya ürünlerinden de uzak durmasını tavsiye eder.

-Ayrıca, kanıtlanmış tıbbi tedavilerin yerine papatyayı kullanmak güvenli değildir. Birisi herhangi bir ilaç alıyorsa, doktorlarına papatya çayı ile olası etkileşimler hakkında sormalıdır.

Papatya çayı, halk tarafından binlerce yıldır, genellikle birçok alanda olumlu sonuçları ile kullanılmıştır.

Papatya çayı kullanmak isteyenler için , normal ilaç rejimlerinin yerine geçmemeli, onu takviye olarak kullanmalı. Günde 1-2 bardak gibi normal dozları ile artan sağlık iyileştirmeleri görmek mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)