PARKİNSON ve BEYİN PİLİ TEDAVİSİ!!!

Yazar Hakan SeçkinBeyin Ve Sinir Cerrahı • 4 Ağustos 2017 • Yorumlar:

PARKİNSON ve BEYİN PİLİ TEDAVİSİ!!!

Parkinson, beyinde dopamin eksikliğinden kaynaklanan İLERLEYİCİ nörolojik bir rahatsızlıktır.

PARKİNSON NEDİR?

Hastalık genelde 40 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır.

Genelde ilk belirti elde veya bir vücut yarımında titremedir.

Temel olarak hastada titreme görülür fakat yavaş yürüme ağızdan salya kaçması, kabızlık Parkinson hastalarında sık rastlanır. İstirahat halinde bile titreme devam eder.

Hastalığın ilerleyen aşamalarında hasta kendi başına en ufak işi bile yapamaz olur. Yardım almaksızın yemek yiyemez, kaşık tutamaz, gömleğini ilikleyemez duruma gelir.

Diğer Belirtileri:

Vücudun öne doğru eğik bir şekilde durması, depresyon, sıkıntılı ruh hali, kas ağrıları, konuşma bozukluğu, kısık sesle ve donuk konuşmak, yürürken kolların sallanması, terleme, hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü), yutma zorluğudur.

PARKİNSON HASTALIĞI’NDA BEYİN PİLİ TEDAVİSİ YÜKSEK TEKNOLOJİK TEDAVİ SEÇENEĞİ

Beyin ve Sinir Cerrahisinin yüksek teknolojik tedavi yöntemlerinden biri olan Beyin Pili ameliyatları, 15 yılı aşkın tüm dünyada uygulanmaktadır. Başarı oranı ortalama % 75 ’leri bulmaktadır.

Parkinson için tedavi seçeneğinde tekli ilaç yada gerekirse çoklu ilaçlar tedavisi uygulanır. Tedavinin amacı merkezi sinir sistemindeki dopamine düzeyini arttırmaktır. Çoklu ilaç kullanımına rağmen sonuç alınamıyorsa Nörolog kontrolünde Derin Beyin Stimülatörü (Beyin Pili) ameliyatı yapan yerlere başvurulması önerilir.

Beyin Pili Ameliyatı genellikle Beyin ve Sinir Cerrahisi ve Nöroloji Uzmanlarından oluşan bir ekip eşliğinde gerçekleşir.

Beyin Pili Ameliyatında, genellikle beyin cerrahları, hastaları uyutmadan ameliyat etmeyi tercih etmektedir. Nedeni ise beyinde müdahale edilen dokuların birkaç milimetre çapında olmasıdır. Hata payına fırsat vermeden bu hücrelerin yerini çoklu kayıt sistemi kullanarak mükemmel yeri tespit etmek için hastayı uyanık tutarak ameliyat yapılır. Çünkü bu sayede hastanın tepkilerini ölçerek sorunlu bölgeye ulaşmak kolay olmaktadır. Ameliyatın %80’i uyanık yapılmaktadır. Örneğin, ameliyat esnasında hasta bir yandan müzik dinlerken diğer yandan sohbet edebilmektedir.

Beyin Pili teknolojileri çok gelişmiş olup, 25 yıl ömrü olan ve şarj edilebilen piller gibi günümüz teknolojisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hasta ve yakınları için beyin pili cihazının kullanımı, cep telefonu kullanımından da kolay hale gelmiştir.

Beyin Pili ameliyatları, özellikle Parkinson Hastalarında ameliyat sonrası ilk 3 aylık dönemlerde bile iyileşme etkisini hızlı bir şekilde gösterebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Seçkin Beyin Ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)