Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği

Yazar Erdoğan ErtekDiş Hekimi • 7 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti ya da çocuk diş hekimliği 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır.

Çocuğunuzun ilk dişlerine süt dişleri denir. Bu dişler çocuğun çiğnemesini sağladığı ve konuşmasını geliştirmesine yardımcı olduğu için çok önemlidir. Süt dişleri aynı zamanda altlarından gelecek daimi dişlerin yerlerini koruma görevi yapar. Süt dişlerinin sağlığının korunması ilerde ortodontik tedavilere gereksinim duyulmasını önler. En önemlisi de güzel ve sağlıklı bir gülümsemenin çocuğunuzun özgüveninin gelişmesinde rolüdür. Süt dişlerindeki problemlerin tedavi edilmemesi büyük sıkıntılar yol açabilmektedir.

Flour uygulaması: Çocuklarda diş çürüklerini azaltmak için flour uygulanması yapılmalıdır. Flour, yapısına girmiş olduğu dişin mine tabakasını çürük oluşumuna karşı son derece duyarlı hale getirmektedir. Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettikleri için dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmelerinde yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumu telafi edebilmek için topikal fluorid uygulamaları yapılmaktadır. Topikal fluorid uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir. Topikal fluorid uygulaması özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklara uygulanır. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Topikal fluorid uygulaması her 6 ayda bir yapılırsa ancak etkili olabilir. Bunun için çocuklarınız her 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gitmelidir.

Fissür örtücüler: Fissür örtücüler çürük gelişmeden çürüğe karşı dişi koruma altına almayı hedefleyen önleyici tedavi şeklidir. Yapılan araştırmalar çürüklerin %90 oranında büyük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde geliştiğini göstermektedir Büyük azı dişleri ağızda görüldüğü ilk aylarda henüz tam anlamıyla kalsifiye olmamışlardır(sertleşmemişlerdir) ve çürüğe yatkındırlar. Fissür örtücüler ile bu dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılar doldurularak buralarda gıda birikmesi ve bu nedenle çürük gelişmesi riski çok büyük oranda önlenebilmektedir. Özellikle de ailesel olarak çürüğe yatkın olan bireylerde bu tedaviler gerekli görülmektedir.

Yer tutucular: Herhangi bir nedenden dolayı erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerini korumak için yapılan hareketli ya da sabit apareylere yer tutucu denir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi fonksiyon ve estetik sıkıntıların yanında bir takım gelişimsel sorunlara da neden olmaktadır. Süt dişleri sürecek olan daimi dişler için rehberlik etmektedir eğer zamanından önce kaybedilirlerse daimi dişler rastgele bir biçimde sürecek ve çapraşıklıklar oluşacaktır. Bu nedenle periyodik kontroller ihmal edilmeden karışık dişlenme dönemindeki ilkokul çocuklarında gelişim ve çürük takibi çok sıkı tutulmalıdır.

Kompomer dolgu: Süt dişlerinde meydana gelen çürük lezyonlarının tedavisinde uygulanır. Kompomer dolgu içerdiği flour sayesinde diğer dişlerde meydana gelebilecek çürük oluşumunu önler. Süt dişlerine uygulanan bu tedavide çocukların istediği renk seçenekleriyle daha eğlenceli hale gelmiştir.

Pulpotomi: Dişlerinde meydana gelen çürüklerin ilerleyip dişin kron pulpasını etkileyen ancak kök pulpasının enfekte olmayan durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Problemli diş süt dişi ise bu tedavi uygulanır ve diş çekilmeden ağızda tutularak alttan gelen daimi dişlere rehber olmayı sürdürür. Böylelikle ileride karşılaşılabilecek ortodontik problemlerin önlemi alınmış olunur.Eğer söz konusu olan diş kök gelişimini tamamlamış bir daimi diş ise bu tedavi uygulanarak kök pulpasının canlılığı devam ettirilir ve böylelikle kök gelişimi devam eder. Kök gelişimini tamamladığında da kanal tedavisi ile tedavi sonlandırılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)