Penil Protez (Mutluluk Çubuğu)

Yazar Ali Erhan ErenÜrolog • 30 Eylül 2021 • Yorumlar:

Sertleşme bozukluğu, ilaç tedavileri ile giderilemediğinde veya bu ilaçların sakıncalı olduğu veya yararlı olamayacağı önceden saptanan durumlarda penil protez yerleştirme ameliyatları yapılabilir. Böyle bir ameliyat öncesi kan tetkikleri ve sonrasında penis kan akımını değerlendirmek için penil renkli doppler ultrasonografi tetkiki yapılır. Bu test temelde penise yapılan bir ilacın sonucunda yeterli kan akımı olup olmadığını değerlendirilmesidir. Eğer yeterli kan akımı yoksa hasta medikal tedaviden yanıt alamayacaktır. Bu testin sonucu penil protez yerleştirilmesi için tanısal olarak kullanılabilir. 


 

     Penis protezleri, sertleşme bozukluğu bulunan erkeklerde son tedavi seçeneği olarak ameliyatla penis içine yerleştirilmek üzere üretilmiş malzemelerdir. Öncesinde medikal tedaviler denenmeli ve son olarak penil doppler ultrasonografi ile mevcut durum teyit edilmelidir. 


 

     Temel olarak iki grup penis protezi vardır;


 

1: Malleable (katlanabilir) penis protezi --- sürekli sert kalan 


 

2: İnflatable (şişirilebilir) penis protezi --- Şişirilip söndürülebilen


 

     Bu ameliyat genel veya bölgesel  (belden aşağı uyuşturma) anestezi ile yapılabilir. Cerrahi işlem ortalama 45 dk ile bir saat  kadar sürmektedir. Ameliyat sonrasında, cerrahi öncesinde penisin duyusu, orgazm yeteneği ve ejakülasyon (boşalma) fonksiyonu normal ise protez yerleştirilmesi sonrasında da bu fonksiyonlar devam eder. Protez sadece cinsel uyarıdan bağımsız olarak penisin sert hale geçmesini sağlar. Protez cerrahisinin amacı bu sertliği ve peniste yukarıya doğru açılanmayı sağlamaktır. Bunun dışında penis protezi yerleştirilmesi penis boyu ya da çapında bir artış sağlamaz ancak operasyon sırasında penis boyu ve çapında artış sağlamak için ilave cerrahi işlemler uygulanabilir. Penil protez uygulanması kişinin cinsel isteğini direkt olarak etkilemez.


 

     Ameliyat sonrası yara iyileşmesi tamamlandığında ameliyat yerindeki izler genellikle fark edilmez ve protez varlığı dışarıdan anlaşılmaz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)