PENİS ANATOMİSİ

Yazar Murat ArslanÜrolog • 17 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Penisi aşağıdaki kesittede göreceğiniz üzere enlemesine kestiğimizde 3 ana yapıdan oluştuğu görülür. Bunlardan üstteki 2 tanesi sertleşmeyi sağlayan yapılar (corpus cavernosum) alttaki üçüncüsü ise corpus spongiosum denilen ve içindeki üretra (idrar borusu) sayesinde mesaneye gelen idrarın dışa boşaltılmasını sağlayan yapıdır. Yine üretra vasıtasıyla testislerde üretilen spermler ve ikincil sex organlarında üretilen meni sıvısının hepsi birden dışa boşaltılmaktadır. Bütün bu yapıların dışında penisi koruyan elastik kıvamda bir zar vardır (tunica albuginea). Corpus spongiosumların içi süngerimsi bir dokudan oluşur ve bu yapısı sayesinde sertleşmenin oluşması ve idame ettirilmesi sağlanır.

PENİS HASTALIKLARI

  • FİMOZİS (Penis Sünnet derisinin dar olması)

Sünnet derisinin uç kısmı çok dardır. Toplu iğne başı kadar bir açıklık vardır. Derinin iç yüzeyi penisin baş kısmına yapışıktır. Deri başın gerisine çekilemez. Ya doğuştan olur veya daha sonra iltihabi bir olaydan sonra gelişir. Şayet çok darsa hasta idrar yapamaz. Hatta idrar deri altında toplanması ile sünnet derisi balon gibi şişer. İdrar damlalar halinde akar. Tedavi edilmezse idrarın tahrişi sonunda iltihap gelişir ve bu iltihap penis baş bölgesinde yaralara neden olur. Tedavisi sünnettir.

  • PARAFİMOZİS (Sünnet derisinin geriye kaçması)

Sünnet derisi penis baş kısmının gerisine çekilmesi ile tekrar öne gelememesidir. Genellikle sünnet derisinin darlıklarında oluşur. Çocuk veya anne babası tarafından temizlik amacı ile deri geriye çekilir, daha sonra deri burada şişer ve kızarır, penis başını boğar. Tedavide şayet erken devreyse deri öne çekilmeye çalışılır. Fakat geç kalmışsa sünnetten başka çare yoktur.

  • PENİS YARALANMALARI, PENİS FARKTÜRLERİ

Penis oynak bir organ olduğundan darbelere karşı kendini korur. Tamamen kopma kazalardan sonra veya kasti olarak (kıskançlık ve intikam nedeni ile) kesilmesinden sonra oluşur. Darbelerde penise kan oturur. Penis kırılmaları ise sertleşmiş haldeki penisin ani ve sert bir şekilde bükülmesi sonucu meydana gelir. Sertleşme problemlerine meydan vermemek için erken tedavi önemlidir.

  • BALANOPOSTİT ( Penis iltihapları )

Çocuklarda darlık nedeni ile büyüklerde ise temizliğe riayet etmemeden ileri gelir. Sünnet derisinin ve/veya penis başının iltihabı şeklinde olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Arslan Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)