VARİKOSEL NEDİR?

Yazar Murat ArslanÜrolog • 14 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Testisler vucütta, skrotum (torbalar) adı verilen bünyenin içinde bulunmaktadır. VARİKOSEL testislerin kirli kanını kalbe doğru taşıyan toplar damarlarının (plexus pampiniformis venlerinin) ileri derecede genişlemesi ve kıvrımlarının artması sonucu oluşan bir varis rahatsızlığıdır.

Varikosel sol tarafta daha sık görülür. Sağ tarafta tek başına görülmesi oldukça nadirdir ve özellikle sağ böbrek tümörleri açısından dikkatle incelenmesi gerekmektedir. % 10 kadar hastada varikosel çift taraflı olabilmektedir.
Varikosel çok ciddi boyutlara gelene kadar genellikle fiziki herhangi bir şikayete yol açmaz. Bazen ilerlemiş varikosellilerde testislerde ağrı, küçülme, dolgunluk hissi gibi şikayetlere neden olabilirler. Varikosel bazen kasığa vuran künt ağrıya ve testisde çekilme hissine neden olabilir. Ayakta uzun süre kalındığında ağrı artar, yatmakla azalır.
Ancak varikoseli olan erkeklerin bir kısmında herhangi bir fiziki rahatsızlık yapmadan bile İNFERTİLİTE‘ye (çocuk sahibi olmada zorlanmaya) neden olmaktadır.

Nitekim;
Kısırlık (infertilite) şikayeti olan erkeklerin yaklaşık % 40- 50’sinde varikosel mevcuttur. Bu genişleyen varisleşmiş toplar damarlarda kanın normalde kalbe doğru belli bir hızla taşınması gerekmektedir. Ancak bu damarların içindeki kapakçıklar da bozulduğundan özellikle karın içi basıncının arttığı durumlarda (örneğin öksürme ve ıkınma esnasında) kan geriye doğru (testislere) kaçar. İşte bu sebepten dolayı testislerde ısı artışına sebep olduğu ve bu nedenle sperm üretimini olumsuz etkilediği, genişleyen damarlarda biriken kanda yüksek oranda bulunan bazı metabolik ürünlerin ve oksijenlenmenin azalması sperm üretimini olumsuz etkilemekte ve kısırlığa sebep olmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Arslan Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)