Penis Protez Tedavi Seçenekleri

Yazar Mustafa Faruk UstaÜrolog • 20 Nisan 2021 • Yorumlar:

Üç parçalı şişirilebilir Penil protezler; Erektil Disfonksiyon (Sertleşme Sorunu) yaşayan ve ağızdan alınan ilaçlar başta olmak üzere, cerrahi dışı tedavilere yanıt alınamayan erkeklerde uygulanan son aşama tedavi yöntemidir. Üç parçalı protezler, hastanın penis boyuna uygun 2 adet silindir, silindirlerin özel bir sıvıyla dolup sertleşmesini sağlayan pompa ve özel sıvının depolandığı rezervuar parçalarından oluşmaktadır. Sözü edilen 3 parça, özel bağlantılar ile birbirine bağlanarak kapalı bir hidrolik sistem şekline getirilmektedir. Hasta cinsel ilişkiye gireceği zaman, pompa aracılığıyla rezervuarda yer alan sıvı silindirlere gönderilmekte ve penisin sertleşmesi sağlanmakta, cinsel ilişki sonrası da sıvının tekrar silindirlerden rezervuara geri gönderilmesi ile penis yumuşak hale getirilebilmektedir.

Yeni teknolojilerle hidrolik yapıya sahip protezlerin dayanıklılıkları arttırılarak; sıvı kaçağı, rezervuar yırtılması gibi arızaların düzeyi de azalabilir.

Enfeksiyon ve mekanik arıza gibi ikinci bir girişimi gerektiren önemli komplikasyonlar dışında; protez kullanımı sırasında, özellikle pompa aracılığı ile gerçekleştirilen şişirme ve indirme işlemleri de bazı hastalar açısından ciddi zorluklara neden olabilmektedir.

Kullanım güçlüklerini göz önüne alan firmalar, alternatif protez ve sistem arayışlarına son yıllarda hız kazandırmışlardır. Yapılan AR-GE çalışmaları sonucu; Amerika Birleşik Devletleri’nde Nikel-Titanyum materyallerinden üretilmiş protezlerin hayvan ve kadavra çalışmaları yapılmıştır. Nikel-Titanyum materyali düşük aralıklı ısı değişimlerine duyarlı olup; penis içine yerleştirilen protezlerin pompa ve rezervuar gereksinimi olmadan; dışarıdan uygulanan ısı değişiklikleri ile sertleşmesi ya da yumuşaması sağlanabilir.

Bir başka alternatif teknolojide ise; mevcut penil protezlerin yapısına eklenen ve vücut içine eş zamanlı yerleştirilen bir batarya ile pompa kullanım gereksiniminin ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. Kalp ritim bozukluklarında kullanılan kalp pillerinin benzeri olarak üretilen bataryaların ortalama 7-8 yıllık ömrünün olması hedeflenmektedir. Sözü edilen bataryanın kontrolünün de ‘Akıllı Telefon’lara yüklenen bir uygulama aracılığı ile yapılması düşünülmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)