Peroneal Sinir Tuzaklanması

Yazar Mehmet Serdar BalkanBeyin Ve Sinir Cerrahı • 13 Şubat 2019 • Yorumlar:

Siyatik sinir kaba etin altından geçip uyluğun altından devam eder ve dizin arkasında iki dala ayrılır bunlar: peroneal ve tibial sinirdir. Peroneal sinir tuzaklanmasında, peroneal sinir dizin hemen altında bacağın üst kısmından geçip bacağın önünden aşağı iner dizin hemen altında bacağın üstünde geçtiği olukta sıkışır. Peroneal sinir ayak bileğinin ve baş parmağın kendinize çekilmesini hareketini yaptırtır. Aynı zamanda da başparmak ve çevresindeki duyunun hissedilmesini de bu sinir sağlar.

Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir. Diz ameliyatları sonucu, alçılar, bacak ortezleri, yüksek botlar, sıkı çorap bağları, çoraplar ve bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturma sonucu peroneal sinir bası altında kalabilir.

Ayak dorsifleksörleri denen ve ayağı bilekten yukarı kaldırmayı sağlayan kasların güçsüzlüğü ile karakterizedir. Hasta yürürken ayak bileğini düz tutamadığı için sürüklemek zorunda kalır. Aynı zamanda ayak yüzünde uyuşma da vardır. Akut olaylarda duyudan daha fazla motor tutulum ön plandadır. Kist ve tümör gibi daha kronik olaylarda ise ağrı ve yavaş ilerleyen motor ve duyu rahatsızlıkları vardır.

Bu tanı düşünüldüğünde hastaya elektromyografi (EMG) testi yapılır. Bu test ile sinirin sinir iletim çalışması yapılır ve sinirdeki elektriksel altivitenin kaslarda yaptığı değişiklik ölçülerek bir sonuç çıkarılır.

Peroneal sinir arazında, eğer bulgular yavaş bir şekilde ilerliyor ve kişi bu olayı artıracak bir şey yapıyorsa öncelikle bu zararlı alışkanlık bitirilmelidir. Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir. Antienflamatuar ilaçlar kısa süreli yardımcı olabilir. Fizik tedavi ve bacak egzersizleri duruma göre yardımcı olabilir.

En sık yapılan ameliyat peroneal sinirin serbestleştirilmesidir. Genellikle lokal anestezi altında yapılır. Hasta yüzüstü yatırılır ve dizin hemen arkasında ve bacağın dış kısmında sinir üzerindeki cilde yapılan yaklaşık 3 cm kesi ile girilerek sıkışıklığa sebep olan sinir üzerindeki kılıf kesilerek açılır ve sinir rahatlatılır. Günübirlik yatış gerektiren bir operasyondur ve hasta ameliyattan 4-5 saat sonra evine gidebilir. Genellikle 1 gün yatak istirahati önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)