POLEN ALERJİLERİ

Yazar Ali KutluAlerji Hastalıkları Doktoru • 15 Eylül 2017 • Yorumlar:

Her ne kadar bahar ayları tabiatın uyanışı, mutluluk ve neşe mevsimi olsa da birçok insan için tekrarlayan can sıkıcı alerjik hastalıklar sezonudur.

Alerji, insanların normalde reaksiyon göstermediği genelde zararlı olmayan bazı maddelere karşı tolerans kaybıyla birlikte aşırı reaksiyon göstermesidir.

Hava yolları (burun ve akciğerler) solunum vasıtasıyla havada süzülen alerjik maddelerin vücuda genel giriş noktalarıdır. Hava yoluyla ulaşan polenler, ev tozu akarları, küfler başlıca çevresel alerjenler olup bahar aylarında ‘polen’ denen gözle görülmeyen bitkilerin tohumları duyarlı olan insanlarda öksürük, astım atakları, geçmeyen burun akıntısı, hapşırık, burun, göz kaşıntısı, sinüzit gibi yakınmalara yol açar. Bu yakınmalara sürekli bir halsizlik, yorgunluk ve hatta depresyon hali eşlik edebilir.

Hangi polen türü, ne zaman şikayete yol açar?

Ağaç polenleri genelde erken baharda şikayetlere yol açarken (Şubat ortasında başlayıp Nisan ortasına kadar), çimen ve tahıl polenleri bahar ortasında (Mart ortasında başlayıp Haziran sonuna kadar) ve yaban otu polenleri geç yaz ve sonbahar aylarında (sıcak bölgelerde yıl boyunca) yakınmalara yol açar. Tahıl ve çimen polenleri, ağaç polenlerine göre daha güçlü alerjik reaksiyonlar oluşturur. Kavak polenine alerjik olduğunu düşünen insanların çoğu çimen polenlerine alerjiktir.

Yeşil alanlardan uzak durarak alerji önlenir mi?

Yeşil alanlardan uzak durarak genelde polenlerden kaçınmak mümkün değildir. Polenler gözle görünmez ve atmosferde rüzgarla yüzlerce kilometrelik mesafelere yayılabilirler.

Tekrarlayan polen alerjisi olan insanlar şikayetleri başlamadan mevsim öncesi alerjik hastalıklara yönelik koruyucu ilaçlar kullanmalıdır.

Kimler aşı olmalı?

Özellikle ilaç tedavisine rağmen inatçı şikayetleri olan veya şikayetleri çok uzun süre devam eden hastalar alerji aşısı tedavilerinden fayda görebilirler. Aşılar yıl boyu veya polen mevsimi öncesi başlanıp polen sezonu boyunca yapılabilir. Bu nedenle hangi polene alerjik olduklarının tespiti için alerjik hastalıklar uzmanlarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

ELBİSELERİ DIŞARIDA KURUTMAYIN, MASKEYLE SPOR YAPIN

Polen alerjisi olan hastalar bazı basit korunma önlemlerinden fayda görebilir:

•Polenler çamaşırlara kolayca yapıştığı için alerjik hastalar elbiselerini dışarıda kurutmaktan kaçınmalıdır. Alerjik çocuklar eve geldiklerinde kıyafetleri değiştirilmelidir.
•Kıyafetler açık havada kurutulmamalı, saça yapışan polenleri temizlemek için yatmadan önce saçlar yıkanmalıdır. Günlük kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalıdır.
•Göz alerjisi olanlar geniş güneş gözlükleri kullanabilir.
•Polen filtreleri sezon öncesi değiştirilmeli ve mümkünse araç kullanırken camlar açılmamalıdır.
•Polenlerin en fazla uçuştuğu sabah saatlerinde ağız ve burnu kapatan maskelerle spor yapılabilir. Bu saatlerde pencereler kapalı tutulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Kutlu Alerji Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)