Polikistik Over Sendromu Nedir?

Kadınlarda adet düzensizliği ve tüylenmede artış gibi şikayetlerle kendini gösteren “polikistik over sendromu” doğurganlık dönemindeki kadınlarda en sık karşılaşılan hormonal bozukluk.

Polikistik over sendromu buluğ çağından yaşamın geç dönemlerinde kadar sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kadınların yüzde 6-8’inde yani başka bir deyişle her 12-15 kadından birinde polikistik over sendromu görülmekte. Kadınlar en çok adet düzensizliği, tüylenmede artış, sivilceler veya gebe kalamama şikayetleri ile bize başvuruyor.

Bu hastalığın çok önemli bir metabolik tarafı var, şeker hastalığında olduğu gibi insulin etkisine karşı direnç oluyor. Araştırmalara göre polikistik overli hastaların yüzde 40’ında gizli şeker, yüzde 10’unda  aşikar şeker hastalığı var. Neredeyse polikistik over sendromu olan iki hastadan birinde şeker dengesizliği görülüyor. Buluğ çağında da diabet görülme sıklığı erişkinlerinkine eş değer. 

İnsulin direnci kilo fazlalığı ile birlikte yumurtalıkta hormon üretimini bozarak adet düzensizlikleri ve yumurtlama problemlerine yol açarak kadında kısırlık nedeni olabiliyor. 

Polikistik Over Sendromunun Neden Olduğu Hastalıklar 

Polikistik over sendromunun uzun dönemde sebep olduğu sağlık problemleri ise kalp-damar hastalıkları riskinde artış, gebelikte yol açtığı problemler ve kanserler. İleri yaşlarda kadınlarda artan kalp damar hastalıkları riskinin nedeni insulin direnci ile ortaya çıkan endotel denilen damar iç duvarında işlev bozuklukları, mikroalbüminüri, enamasyon ve ateroskerotik faktörler, diabet ve dislipidemidir.  İleri yaşlarda rahim iç duvarı olan endometrium kanseri riski artmakta. 

Yumurtalık kanseri riski özellikle hiç doğum kontrol hapı kullanmışlarda daha fazla olmak üzere 2.5 kat daha fazla. Meme kanseri riskinde artış görülmüyor. Polikistik over sendromunun tek faydalı yönü osteoporoza karşı koruyabilmesi. 

Polikistik over sendromu olan kadınlara düzenli yıllık muayenelerini yaptırmalarını ve kilolarına dikkat etmelerini öneriyoruz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)