Polikistik Over Sendromu ve Beslenme

Kadınlarda çok sık rastlanılan polikistik over sendromu; yumurtalıklarda çok sayıda oluşan kistlerdir. Bu problem kadınlarda; adet düzensizliğine, tüylenmeye, akne problemlerine ve obeziteye neden olabilmektedir.

Polikistik over sendromunun ergenlik döneminde açığa çıkması adet olamama, üreme döneminde açığa çıkması ise kısırlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. İnsanın sağlıklı olma halinin korunmasında beslenmenin önemi büyüktür. Polikistik over sendromu olan kadınların beslenme alışkanlıklarını çok iyi bir şekilde düzenlemeleri gerekmektedir.

Teknolojinin gelişmesi, gıdaların hazır olarak tüketilebilmesi sağlıksız beslenme kaynaklı birçok problemi de beraberinde getirmektedir. İdeal kilonun üzerinde olan kadınların hormonlarında dengesizlik ve insülin rezistansı, adet düzensizliği gibi problemleri yaşaması oranı ideal kiloda olan kadınlara oranla çok daha fazladır. Polikistik over sendromunda şişmanlık nedeniyle yağ dokusunun artması hormonal dengeyi bozmaktadır. Bu nedenle bu problemi yaşayan kadınların sağlıklı bir beslenme programı oluşturmaları ve bu programa uymaları önerilmektedir.

Sağlıklı beslenme egzersiz ile birlikte hastanın ideal kilosuna ulaşmasının yanı sıra hormon dengesini düzenleyecek ve bu sayede metabolik bozuklukların önüne geçilecektir. Aynı zamanda dengeli bir şekilde kilo kaybı hastanın insülin direnci ile serum androjen konsantrasyonlarını düzenleyecek ve kistlerin sayısını azaltacak ve boyutlarını küçültecektir.

Polikistik Over Sendromu İçin Beslenme Önerileri

Polikistik over sendromu yaşayan kişilerin tedavisinde öncelik sağlıklı beslenmedir. Bu problemi yaşayan kadınların öğün atlamaması ve öğünlerdeki karbonhidrat alımını azaltmaları gerekmektedir. Aynı zamanda hazır gıdalar, paketlenmiş ve dondurulmuş ürünler yerine taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi ile şeker oranı yüksek gıdaların minimum düzeyde tüketilmesi polikistik over sendromu tedavisinde yer alan beslenme önerileri arasındadır. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, asitli içecekleri tüketmemek, protein ve sebze ağırlıklı beslenmek ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesinin her sağlık probleminde olduğu gibi polikistik over sendromunda da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda soya fasulyesi, mercimek, pirinç, keten tohumu, susam, çilek, elma, havuç gibi besinler de fazla östrojeni stabil hale getirerek polikistik over sendromunun semptomlarını azaltıcı etkidedir.

Polikistik over sendromu yaşayan kişilerin yukarıdaki beslenme önerilerini mutlaka doktorlarına başvurarak kendi metabolizmalarına uygun bir şekilde düzenlemeleri gerekmektedir. Aksi halde alerjik reaksiyonlar ya da farklı metabolik sendromlar yaşanabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)