Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromuna her beş kadından birinde rastlanmaktadır. Adet düzensizliği, sivilce, tüylenme ve saç dökülmesi gibi sorunların yanı sıra gebe kalmakta güçlüğe de yol açarak önemli bir kadın sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Başlangıçta kozmetik sorunlar ve gebe kalamama gibi şikayetler ön planda olsa da ileri dönemde hipertansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, kanser gibi riskler ortaya çıkmaktadır.  

Bunun temelinde, çoğu hastada obezite ve insülin direnci görülmesi yatmaktadır. Yıllar içinde kontrol altına alınmayan insülin direnci hem kozmetik sorunları artırmakta, hem de diyabet için zemin hazırlamaktadır. Adetlerin düzensiz olması yumurtlamanın düzensizliği nedeni ile olmakta ve bu da gebe kalmayı güçleştirdiği gibi endometrium kanseri gelişimini de kolaylaştırmaktadır. 

Bu nedenle kozmetik problemlere ve adet düzenine odaklanarak doğum kontrol haplarına başvurmak eğer insülin direnci de var ise geçici bir tedavi yöntemi olmaktadır. İnsülin duyarlılığını artıran ilaçlar, kilo kontrolü, hareketin artırılması ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi daha kalıcı bir fayda sağlamaktadır. Beslenme düzeninde karbonhidratları azaltmak; onun yerine proteinli ve lifli gıdalara ağırlık vermek hem kilo vermeyi kolaylaştırmakta hem de insülin direncinde ciddi düşüş sağlamaktadır. 

Yapılan değişiklikler yaklaşık 6 ay -1 yıl içerisinde kademeli olarak şikayetleri azalmakta olup androjen fazlalığı ile ilgili yoğun şikayetler var ise veya adet yılda 1-2 kez kendiliğinde olabiliyor ise doğum kontrol hapları ve hatta androjen düzeylerini azaltacak ilaçlara başvurmak gerekebilmektedir. Tüylenme şikayeti yoğun ise epilasyona başlanabilir ancak androjen baskınlığı azalana kadar yanıt almak güç olabilmektedir. Sivilce problemi özellikle ciltte derin izlere yol açacak türde ise dermatolog önerisi ile ilaç kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emine Özel Taşhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)