Probiyotik ve Prebiyotik Nedir?

Yazar Hacer DevirenAkupunktur Uzmanı • 6 Aralık 2018 • Yorumlar:

İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun normal florası adı verilir

PROBİYOTİKLER

Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan ve vücudumuz için gerekli bakterilere verilen addır.İlaç olarak alınabildiği gibi gıdalardan da alınabilir..

Probiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkisi

Probiyotik kullanmaktaki amaç Kalın bağırsak florasını oluşturmak yada tamamlamaktır.

Probiyotiklerin Doğal Kaynakları

Fermente Süt Ürünleri probiyotik özellikli geleneksel fermente ürünler

  • Yoğurt                                                  - Boza

  • Kefir                                                     -Tarhana

  • Kımız                                                   - Turşu

  • Ayran                                                   - Şalgam

  • Konsantre fermente süt ürünü              -Sofralık zeytin

  • Toz/kurutulmuş fermente süt ürünü     -Şarap

 

Probiyotiklerin Faydaları

Günlük yaşantımızda kullandığımız bazı ilaçlar, antibiyotikler ,hazır paketlenmiş koruyucu içeren gıdalar ,GDO ‘lu gıdalar fazla şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme ,vücudumuzdaki ağır metaller ,stres,sezaryan doğum gibi etkenler bağırsağın normal florasını bozar,probiyotiklerin azalmasına yol açar. Bağırsaklar üzerine yerleşen ve sindirim sistemine yardımcı olan probiyotikler, neredeyse tüm bağırsak sorunlarına iyi gelirler, başta ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz, idrar yolu sorunları, kolon kanserine iyi gelen probiyotikler hazımsızlık, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi için de oldukça faydalıdır.

Zararlı bakterilere karşı savaşarak vücudunuzun koruma kalkanını aktifleştiren yani bağışıklık seviyenizi de oldukça güçlendiren probiyotikler her birey için aslında oldukça gerekli ama neredeyse çok az kişinin bildiği bir besin çeşididir. Probiyotik besinler tüketildiğinde, kişinin sağlığı için oldukça faydalı bir şekilde çalışmaya başlarlar ancak elbette ki bu bakterilerin de iyi bir şekilde çalışabilmesi için ek olarak prebiyotik besinlerin de tüketilmesi gerekmektedir.

 

 Prebiyotik nedir?

‘Seçici olarak fermente olabilen, bağırsak sistemindeki mikroorganizmaların yapısını ve aktivitesini etkileyerek bireyin iyi olma hali ve sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan besin bileşenleridir.’ Prebiyotikler , Probiyotiklerin vücudumuzda çalışabilmeleri için ihtiyaç duydukları, enerji içeren besinlerdir, probiyotiklerin büyüme ve gelişmesini sağlar ve aktivitelerini arttırır.

Bugün için bilinen prebiyotikler besin lifidir. Ama tüm besin lifleri prebiyotik değildir.Prebiyotikler de ince bağırsakta sindirime dayanıklıdır. Kalın bağırsakta fermente olurlar. Kan şekerini yükseltme hızları düşüktür, az enerji verirler.

Dışkı hacmini ve sıklığını arttırırlar. Vücudumuz için yararlı olan mikroorganizmaların beslenmesi için prebiyotikler gereklidir.

Prebiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkisi

Prebiyotiklerin yararlı etkileri arasında hastalık yapıcı bakteri çoğalmasını baskılaması, ishal ve kolon kanseri gelişme riskini azaltması, mineral emilimini arttırması, serum kan yağ düzeylerini, hayvan deneylerinde tokluk glukoz ve insülin düzeylerini düşürmesi, antimikrobiyal aktiviteyi sağlaması gibi etkileri vardır.

Prebiyotiklerin Doğal Kaynakları

-Meyveler :muz,elma,çilek,üzüm

-Sebzeler: Hindiba, enginar, yerelması, kuşkonmaz, kereviz, soğan, sarımsak, pırasa, domates, hardal bitkisi

-Tam tahıllar

-Yağlı tohumlar: Keten tohumu, badem, ceviz, zeytin

-Bal

  • Pre ve probiyotikler açısından en zengin doğal ürün ise anne sütü olduğu unutulmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hacer Deviren Ozon Terapi, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hacer Deviren

Ozon Terapi, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Dr.

Randevu al