Prostat Kanserinin Besinlerle İlişkisi

Yazar Ertürk ErginÜrolog • 21 Haziran 2017 • Yorumlar:

Yaş ile prostat kanseri arasında sıkı bir ilişki vardır. Bu ilişkiye bağlı olarak prostat kanseri yaşlanmakta olan toplumlarda giderek artmaktadır.

Prostat kanseri yavaş ilerler ve uzun bir hastalıkla geçen süreye sahiptir. Prostat kanserinin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir.

Aynı zamanda önlenmesine yönelik birçok çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda prostat kanserinin ortaya çıkmasının beslenme şekli ve yiyeceklerle ilişkili olduğuna dair güçlü kanıtlar elde edilmiştir.

  • Prostat kanserine karşı şu ana kadar belirlenen en iyi koruyucu soya fasulyesi tüketimidir. Düşük soyalı diyetle beslenenlerle yüksek soyalı diyetle beslenenler arasında neredeyse % 40 fark vardır. Günlük selenyum tüketmek prostat kanserini önlemede etkili olabilir. Selenyum eser elementlerden biridir ve ekmek, hububat balık ve ette bulunur.
  • Sigara içenlerde, vitamin E desteğinin ölümcül prostat kanserinin yayılma riskini önemli oranda azalttığı ortaya çıkmıştır. Vitamin E desteği ortalama toplumdaki prostat kanseri riskini ise değiştirmemektedir.
  • Domates, mercimek ve bezelye ile beslenme prostat kanseri riskinde anlamlı bir azalmaya yol açar. Domateste bulunan likopen antioksidandır. Esas kaynağı olan domates salçasının tüketimi prostat kanseri riskini daha da azaltmaktadır. Üretilen ilacının aynı etkiye yol açtığına dair henüz yeterli veri yoktur.
  • Prostat kanseri güneş ışığından daha fazla faydalananlarda daha az görülür. Buna dayanarak vitamin D nin prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu söylenebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)