Prostat Sağlığı

Yazar Süheyla ÖzlüDiyetisyen • 7 Aralık 2021 • Yorumlar:

Prostat Nedir?

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir bezdir. Ceviz büyüklüğünde pelviste, mesanenin altında bulunur ve üretrayı çevreler. Prostatın vücutta sperm üretme, güçlendirme ve dışarı atmayı içeren çeşitli işlevleri vardır.

Prostat ile İlgili Sorunlar

Prostat kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'nde erkekler arasında melanom dışı cilt kanserinden sonra en yaygın ikinci kanserdir. Büyümüş bir prostatın belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Mesaneyi boşaltamama

  • İdrarda kan

  • İdrar yaparken ıkınma veya idrara başlamada zorluk

  • Sık idrara çıkma

  • Geceleri idrara çıkma ihtiyacının artması

Bu semptomlar tedavi edilmezse kötüleşebilir. Zamanla, durum mesane taşı ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir. İyi huylu prostat hiperplazisi idrar akışını engelleyebilir ve bu da idrarın böbreklere geri dönmesine neden olabilir. Bu tıkanıklık böbreklerin şişmesine, böbrek enfeksiyonu riskinin artmasına ve düzgün çalışmamasına neden olabilir. Prostat büyümesi olan erkekler derhal tıbbi yardım almalıdır.

Benign Prostat Hiperplazisinin (BPH) Nedenleri

Erkekler yaşlandıkça prostatın boyutu kademeli olarak artma eğilimindedir. Bununla birlikte aşırı, doğal olmayan büyüme, büyümüş prostat veya BPH olarak da bilinen iyi huylu prostat hiperplazisi haline gelebilir. Bu durum şiddetli olabilir ve idrar akışında tıkanmaya neden olabilir. Aşağıdakiler prostat büyümesi riskini artırabilir:

Egzersiz Eksikliği: Çalışmalar, fiziksel egzersiz eksikliğinin prostat büyümesi riskini artırabileceğini göstermektedir.

Obezite: Çalışmalar obezitenin benign prostat hiperplazisi riskini artırabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda " obezitenin, iyi huylu prostat hiperplazisi tıbbi tedavisinin başlatılması, kanser dışı prostat ameliyatı, doktor tarafından teşhis edilen iyi huylu prostat hiperplazisi, histolojik teşhis ve idrar akış hızı dahil olmak üzere çeşitli önlemlerle klinik iyi huylu prostat hiperplazisi riskini artırdığını " ortaya koydu.

Aile Öyküsü: BPH öyküsü olan ailelerden gelen bireylerde prostat büyümesi riski artabilir. 40-79 yaşları arasında rastgele seçilmiş bir grup erkek üzerinde yapılan bir araştırma, prostat büyümesi öyküsü olan erkeklerin “ iyi huylu prostat hiperplazisini düşündüren semptom ve bulguların gelişme riskinin yüksek ” olabileceğini bulduAraştırmacılar ayrıca, daha genç yaşta teşhis konan akrabaları olan erkekler için riskin daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir. 

Şeker Hastalığı: Çalışmalar devam etmektedir, ancak diabetes mellitus ile iyi huylu prostat hiperplazisi olan erkekler arasında bir bağlantı olabilir. BPH için ameliyat olan diyabetli 100 kişi ve diyabetik olmayan 200 hasta üzerinde yapılan bir anket, diyabetik hastaların prostat hacminin daha büyük olduğunu bulmuştur. Araştırmacılar, “ diyabetin varlığı, iyi huylu prostat hiperplazisinin hem statik hem de dinamik bileşenleri ile ilgili ” sonucuna varmıştır.

Prostat Sağlığının İyileştirilmesi

Prostat erkeklerin yaşına göre artma eğilimindedir. Sağlığın korunması, prostatla ilgili sorun yaşama riskini en aza indirmenin anahtarıdır. Prostatı sağlıklı tutmanın en iyi yollarından bazıları şunlardır:

Aktif kalmak: Egzersiz yapan erkekler daha düşük BPH insidansına sahip olma eğilimindedir. 40 ila 75 yaş arası erkekler üzerinde yapılan bir araştırma, haftada 2 ila 3 saat yürüyen erkeklerin BPH riskinin % 25 daha düşük olduğunu bulmuştur. 

Yürümeye ek olarak, prostat sağlığı için en iyi egzersizler şunlar olabilir:

  • İp atlama

  • Şınav çekme

  • Bisiklete binmek (prostat dostu koltuklu)

  • Hafif koşu

  • Tenis oynamak

  • Yüzme

  • Yoga

Günde 30 ila 60 dakika egzersiz ideal kabul edilir.

Sağlıklı Yiyecekler Yemek: Gıda, prostat sağlığında çok önemli bir rol oynar. Prostat sağlığı için yenmesi veya kaçınılması gereken en iyi yiyeceklerden bazıları şunlardır:

Yukarıda sıralanan yiyeceklere ek olarak;

Süt ürünleri prostat kanseri riskini artırabilir: Araştırmalar, süt ürünlerinden yüksek kalsiyum alımının prostat kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor. Bunun nedeni, kansere karşı koruduğuna inanılan bir hormonun azalmasıdır. 

Likopen ve BPH: Domates ve diğer meyvelerde bulunan kırmızı karotenoid olan likopenin, iyi huylu prostat hiperplazisinin büyümesini engellediği gösterilmiştir. 

Zencefil ve Prostat Kanseri: Zencefil (Zingiber officinale Roscoe) üzerine yapılan araştırmalar, "prostat kanseri hücrelerinin bir spektrumunda büyümeyi önleyici ve ölüm indükleyici etkiler" sergilediğini göstermiştir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)