Çocukların Bağışıklık Sağlığını Destekleyecek En İyi 7 Takviye

Yazar Süheyla ÖzlüDiyetisyen • 16 Kasım 2021 • Yorumlar:

Soğuk algınlığı ve grip mevsimine girerken, ebeveynler her zaman çocukları sağlıklı tutmanın yollarını arıyor. Havalar soğudukça çocukların evlerde normalden fazla zaman geçirdiğini biliyoruz. Daha az temiz hava ve daha fazla mikrop anlamına gelir! Bu yalnızca çocukları değil aynı zamanda sağlığınızı da etkileyen bir durumdur. Mikroplara ve virüslere karşı ilk savunma hattı sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve bol egzersizdir. Yüksek kaliteli protein ve düşük şeker ile birlikte renkli meyve/sebzelerden elde edilen besinlerden zengin bir diyet, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin temelini oluşturur. Diyetiniz elzem besinlerden yoksunsa, dünyadaki tüm takviyeleri yeseniz sizi sağlıklı tutmaya yetmez - ancak doğru takviyelerle birlikte tüketilen yiyecekler güçlü bir kombinasyondur.

Bu yedi besleyici vitamin ve bitki, çocuğunuzun vücudunu hastalıktan korunmaya veya süresini kısaltmaya yardımcı olmak için ekstra bir destek vermenin mükemmel yollarıdır.

1. C Vitamini: C vitamininin, çocukları sağlıklı tutmak için hiç düşünmeden herkesin aklına gelmesinin bir nedeni var. Araştırmalar, önleme için günlük C vitamini almanın yetişkinlerde ve çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarının süresini ve şiddetini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. C vitamini ayrıca bağışıklık için gerekli bir diğer besin olan demirin diyetten uygun şekilde emilmesi için de gereklidir. C vitamini açısından zengin besinler arasında narenciye, dolmalık biber ve brokoli bulunur, ancak soğuk mevsimde her gün ek bir takviye eklemek, ek ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olur.

2. Goji Meyveleri: Teknik olarak bir meyve olmalarına rağmen, goji berry özleri genellikle bağışıklık desteği sağlamak için ek formda kullanılır. Kurt üzümü olarak da bilinen goji meyvelerinin geleneksel tıpta da kullanımları söz konusudur. Goji meyveleri, vücutta antioksidan görevi görebilen bitkisel besinler açısından yüksek değerlere sahiptir. Ayrıca, her ikisi de optimal bağışıklık sağlığı için gerekli olan C vitamini ve A vitamini kaynaklarıdır.

3. Probiyotikler: Bağışıklık hücrelerimizin çoğu bağırsakta bulunduğundan, GI yolunun sağlığını desteklemenin sağlam bir bağışıklık sistemi için kritik öneme sahip olması şaşırtıcı değildir. Vücudumuzda binlerce bakteri türü vardır. Bağırsaklarımızda bulunan en yaygın bakterilerden biri olan Lactobacillus'un, bir çocuğun soğuk algınlığı nedeniyle kreşe veya okula gidemediği gün sayısını ve ateş/öksürük belirtilerinin azalmasına neden olduğu gösterilmiştir. On iki yaşın altındaki çocuklar için doğru dozu almak için özellikle çocuklar veya bebekler için tasarlanmış bir marka bulmak çok önemlidir. Yararlı bakteri alımını artırmak için kefir, lahana turşusu veya yoğurt gibi fermente gıdaları da beslenmelerine dahil edebilirsiniz.

4. D Vitamini: D vitamini bağışıklık sağlığı için kritik bir besindir. Yeterli D vitamini olmadan, bazı bağışıklık hücreleri uygun bağışıklık tepkisini başlatamaz. Bir çalışma, D vitamini düzeyi düşük olan yeni doğan bebeklerin, yeterli düzeydeki d vitaminine sahip bebeklere oranla üst solunum yolu veya kulak enfeksiyonu geçirme olasılığının çok daha yüksek olduğu bulunmuştur. Başka bir araştırma, kış aylarında D vitamini takviyesi alan çocukların grip hastalığına yakalanma olasılığının plaseboya göre yüzde 58 daha az olduğunu saptadılar. Güneş ışığı birincil D vitamini kaynağıdır, bu nedenle kış aylarında çok daha az güneş aldığımız ve gıda kaynakları çok sınırlı olduğu için takviye gerekli hale gelir.

5. Ekinezya: Çiçekli bir bitki olan ekinezya, çocuklarda bağışıklık desteği ve solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için kullanımını destekleyen çalışmalara sahiptir. C vitamini gibi, ekinezya da soğuk algınlığını önlemek ve bir çocuğun hasta olduğu gün sayısını azaltmak için kullanılabilir. Bir meta-analiz, ekinezya kullanmanın birinin soğuk algınlığına yakalanma olasılığını %58 oranında azalttığını buldu. 

6. Çinko: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli bir mineral olan çinkonun, çocukların soğuk algınlığına yakalanma, okula gidememe ve antibiyotik alımını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Çinko ayrıca çocuklarda ishal insidansını azaltabilir. Çinkoyu sığır eti, fasulye ve hatta istiridye gibi protein açısından zengin gıdalarda bulabilirsiniz ancak yemek seçen çocuğunuz varsa takviye iyi bir fikir olabilir. Dikkatli olun çünkü çok fazla çinko mide rahatsızlığına ve hatta çok yüksek seviyelerde alımında bakır eksikliğine neden olabilir.

7. Papatya: Papatya bağışıklık sistemini doğrudan etkilemese de sinir sistemini sakinleştirmek ve çocukların yeterli uyku çekmesine yardımcı olmak için mükemmel bir bitkidir. Uyku eksikliğinin bağışıklık sistemimizi bozduğu ve bir virüse maruz kaldığında hastalanmayı kolaylaştırdığı bilinmektedir bu nedenle çocuğunuzun en geç 22.00’dan sonra uyuduğundan emin olmanız çok önemlidir. Papatya, çocukların daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olmak için hafif bir yatıştırıcı görevi görebilir. Çocuklar için güvenlidir ve çay şeklinde tüketilebilir. Çocuklar esnektir ve genellikle soğuk algınlığını çabucak atlatırlar. Ancak kendinizi her mevsim hasta bulursanız, bu takviyelerden bazılarını deneyin. Çocukların almasını kolaylaştırmak için birden fazla bileşen içeren kombinasyon ürünleri de bulabilirsiniz. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce, özellikle çocuklar için takviye yaparken, uygun dozu ve güvenliği tartışmak için sağlık uzmanınızla görüşmeniz gerektiğini kesinlikle unutmayın!!. Bağışıklık sistemini güçlendiren bazı takviyeler; otoimmün hastalıklarla boğuşan kişiler için koşulları kullanıma uygun olmayabilir veya ilaçlarla etkileşime girebilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda yiyecekler önce gelir, ancak bu takviyeler çocuklarınıza hastalıklara karşı mücadelede destek olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)