Protein Tozları

Yazar Dilara KarakayaDiyetisyen • 3 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Sporcuların artan protein ihtiyacı, iyi bir beslenme programıyla hiçbir protein ya da aminoasit suplementasyonuna gerek kalmadan sadece doğal kaynaklarla karşılanabilir. Ancak bildiğiniz üzere hayvansal protein kaynakları belli bir miktar yağ da içerirler. Örneğin 30 g et tüketen bir birey 6 g protein alırken 5 g da yağ almış olur. Bu da sporcuları protein tozuna iten en büyük nedendir.

Doğal kaynaklardaki yüksek yağ içeriği her ne kadar dezavantaj gibi görünse de doğal besinler sadece karbonhidrat, yağ, protein gibi makrobesinler içermez. Vücut sistemlerimizin düzgün çalışması için gerekli mikrobesinler olan vitamin ve mineralleri de içerir. Ancak yine de protein tozlarını kullanmak kişinin inisiyatifindedir.

Protein tozları whey, kazein ve/veya soya içermektedir.

Whey protein: Kazein ile birlikte sütte bulunur.

8 esansiyel amino asiti içeren tam bir proteindir ve protein kalitesini ölçen kriterler üzerinden karşılaştırıldığında diğer proteinlerden üstün kabul edilir. 

Kazein: Kazein sütten elde edilen bir diğer proteindir.

Soya proteini: Soya proteinin DZAA(dallı zincirli aminoasit) içeriği zengindir, ancak esansiyel bir aminoasit olan metiyonin miktarı çok azdır. Bu yüzden genellikle whey ve kazeine göre düşük kalitede değerlendirilmektedir.   Ayrıca soya proteini laktoz içermez bu sayede laktozu sindiremeyen kişiler rahatça kullanabilir. 

Proteinlerin yapı taşları olan aminoasitlerden söz edecek olursak; Kuvvet antrenmanı yapan sporcular arasında ağırlık kaybı ve kas yoğunluğunu artırma amacıyla kullanılırlar.  aminoasitler temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar vücudun üretemediği esansiyel aminoasitler (EAA) ve vücudun ürettiği non-esansiyel aminoasitlerdir (NEAA). Esansiyel aminoasitler dışarıdan besin takviyesi olarak alınabilmekte olup çok değerlidirler.

Esansiyel aminoasitler sırasıyla; valin, lösin, isolösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, triptofan ve treonindir.

Dallı zincirli aminoasitler: Dokuların yenilenmesi, büyüme ve kas yapımı için metabolizmanın kullandığı en önemli maddelerdendir. Bunlar; lösin izolösin ve valindir. Egzersiz sırasında kullanılan DZAA’ler yalnızca enerji sağlamasının yanı sıra kas protein yıkımını önlemesi ve egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırması düşüncesi ile vücut geliştirme sporcuları ve koşucular tarafından kullanılmaktadır.

Spor yapan kişiler uygun antrenman yanında yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterdikleri zaman ergojenik beslenmeye gerek kalmamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)