PSA

Yazar Ertürk ErginÜrolog • 21 Haziran 2017 • Yorumlar:

Sağlıkta artık esas amaç; koruyucu önlemler alarak hastalıkları engellemek ya da hastalıklara tedavi edilebilir dönemlerinde yani erken dönemde tanı koyarak tedavi etmektir. Bunun içinde bir takım yöntemler geliştirilmiş durumdadır. Prostat kanserinde erken uyarı kanda PSA seviyeleridir.

PSA prostat bezi tarafından üretilen ve meni sıvısının yapısında bulunan bir proteindir.

Prostat kanserinin erken tanı konulduğunda tamamıyla tedavi edilebildiğini biliyor musunuz?

Geç kalınması halinde ise sadece kanser ortadan kaldırılmayıp yönetilebilmektedir.

Erken tanı için ne yapılmalıdır?

50 yaş üzerinde her erkeğin yılda 1 kez muayene olarak rektal tuşe yaptırması ve kanda PSA değerlerini ölçtürmesi önerilmektedir. Prostat kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Rektal tuşe tek başına prostat kanserini teşhis etmede yardımcı olmayabilir. Ancak kanda PSA değerleri ile birlikte değerlendirildiğinde yüksek oranda kanser tespit edilebilir. PSA prostat bezi tarafından üretilen ve meni sıvısının yapısında bulunan bir proteindir. Normalde kanda düşük seviyededir ancak prostat kanserinde kan seviyeleri yüksektir.

PSA kan seviyeleri sadece prostat kanserinde mi yükselir?

İyi huylu prostat büyümeleri (BPH) ve prostat iltihaplarında da PSA kan seviyesi yükselebilir. İdrar kanalı yolu ile yapılan girişimler (sistoskopi, sonda yerleştirilmesi gibi) PSA seviyelerini arttırabilir. Kanda PSA seviyeleri artan yaşla birlikte de belirli oranlarda artar.

Kanda PSA seviyesi yüksek çıktı prostat kanseri miyim?

Hayır, prostat kanseri olma olasılığınız vardır ancak başka verilere de ihtiyaç olacaktır. Öncelikle şikâyetlerinizi, varsa belirtileri belirlemek gereklidir. Rektal tuşe ile prostat özelliklerini de öğrendikten sonra prostat kanseri olasılığınız devam ediyorsa size prostat biyopsisi önerilebilir. Prostat biyopsisi ultrasonografi altında ince bir iğne ile prostattan parça alınması olayıdır, alınan parçalar patolojik inceleme için gönderilir. Prostat biyopsisi ayaktan yapılan zahmetli olmayan bir prosedürdür.

PSA nın normal değerleri nedir?

PSA nın normal kabul edilen değerleri 0-4 ng/ml aralığındadır. Ancak son yıllarda bu aralık büyük oranda 0-2,5 ng/ml olarak kabul görmektedir

0 - 2.5 ng/ml Düşük

2.6-10 ng/ml Hafif yükseklik

10-19.9 ng/ml Orta derecede yükseklik

20 ng/ml ve daha üstü Belirgin derecede yüksek

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)