Psikanalitik Psikoterapide Serbest Çağrışım

Yazar Elif Gür • 4 Eylül 2023 • Yorumlar:

Sizlere bir film önerisi ile geldim. A Dangerous Method", 2011 yapımı bir film ve David Cronenberg tarafından yönetilmiştir. Film, Sigmund Freud, Carl Jung ve Sabina Spielrein arasındaki ilişkileri ve psikanaliz alanındaki gelişmeleri ele alır. Filmin hikayesi, genç bir Rus kadın olan Sabina Spielrein'ın, psikiyatrist Carl Jung'un tedavi etmeye başladığı bir hastası olarak başlar. Spielrein, cinsel ve psikolojik travmalar yaşamış biri olarak Jung'un tedavi yöntemleriyle iyileşmeye başlar ve psikanalist olma yolunda ilerler. Jung, daha sonra Viyana'da Sigmund Freud ile tanışır ve iki büyük psikanalist arasında zengin bir akademik ve profesyonel ilişki gelişir. Ancak, Freud ve Jung arasındaki görüş ayrılıkları giderek artar. Freud'un cinselliğin önemine vurgu yaptığı psikanaliz yaklaşımı ile Jung'un daha geniş bir psikolojik spektrumu ele alan ve dini, mistik unsurları da içeren yaklaşımı arasında çatışmalar yaşanır. Aynı zamanda, Jung'un Spielrein ile olan ilişkisi de daha karmaşık hale gelir, çünkü önce tedavi edilen hasta ve terapist arasındaki ilişki giderek duygusal bir boyut kazanır.

Film, psikanalizin erken dönemlerini, Freud ve Jung'un teorik farklılıklarını, kadınların psikanalizdeki rolünü ve kişisel ilişkilerin profesyonel gelişmelere etkisini işlemiştir. "A Dangerous Method", psikanalizin tarihine ve bu ünlü düşünürlerin hayatlarına bir pencere açar.

Psikanalitik Psikoterapide Serbest Çağrışım - Serbest çağrışım kişinin zihininden geçenleri sansürlemeden dışavurmasıdır. Bu dışavurum terapi sırasında sözlerle, rüyalarla, esprilerle, dil sürçmeleriyle ve sakar eylemlerle bilinç dışının açığa çıkması durumu ile meydana gelir. Psikanalitik psikoterapi “Serbest Çağrışım” yöntemi ile kişinin bilinçli olarak getirdiklerinin yanında bilinç dışının açığa çıkması ile de çalışılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)