Psikolojik Destek…

Yazar Elvan ÇavdaroğluPsikolog • 2 Aralık 2020 • Yorumlar:

Sağlık denilince akla fiziksel sağlamlık gelir. ‘’Turp gibiyim’’ derken akmayan burun, sağlam ciğerler kastedilir. Oysaki sağlıklı olmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak ele alınmalıdır.

~

Bir kalp ağrınız olunca ne yaparsınız ? Kalp doktoruna gider, muayene olur, dediklerini uygularsınız. Yoldan geçen birini durdurup sormazsınız. Bu yüzden ruh sağlığınıza, iç dünyanıza da aynı özeni göstermelisiniz. Lütfen destek aldığınız uzmanın bu diplomalara sahip olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Yaşam koçu, Pedagog gibi unvanları kullanan birilerini görürseniz oradan hızla uzaklaşın. Yaşam koçu unvanını veren hiçbir eğitim kurumu olmadığı gibi, Pedagog unvanı veren Pedagoji bölümleri 1982 yılında kapatıldı.

~

Uyku düzeniniz, iştahınız değişmeye başladıysa; gün içinde yaşadığınız olaylara tepkisiz kalmak, sınırlı sosyal ilişkiler kurmak, istek ve ihtiyaçlarınızı ifade edememek gibi içe dönük semptomlar ya da fazla tepki göstermek, öfke patlamaları, tırnak yeme, agresif tutumlar gibi dışa dönük belirtiler gözlenmeye başladıysa bir uzmandan destek almak gerekiyor olabilir.

~

‘’Psikolojik destek almak = Problem var’’ demek değildir. Bir insanın kendisini tanıması, olaylara yaklaşım şeklinin sebebini görmesi, her şeyi bilinçli yaptığımızı sanarken aslında küçüklüğümüzden beri oluşturduğumuz şemaların bize olan etkisini fark etmek kendinize yapacağınız en kıymetli yatırım demek.

~

Hepimiz bildiğimiz yoldan gitmeyi severiz. Güvenilirdir, pratiktir. Terapi, bu konfor alanınızı yaşam kalitenizi arttıracak düzeye getirmeyi hedefler. Öfkenizi alıp götüremeyiz ama size öfke ile baş edebilmenin başka yöntemleri olduğunu gösterebiliriz. Sevdiğiniz ama kaybettiğiniz yakınınızı geri getiremeyiz ama onunla geçirdiğiniz güzel anılara tutunmanın size ne kadar iyi geldiğini hissettirebiliriz. Yaşadığınız travmayı ‘’kafanızın içinden silemeyiz’’ ama yaşandı ve geçmişte kaldı diyebilmenize yardımcı olabiliriz.

~

Bu yol aynı büyümek gibi. Nasıl ki boyumuz uzarken kemiklerimiz ağrırdı ama büyüdüğümüzü bilirdik terapi süreci de sancılı geçebilir; bu değiştiğinizi ve geliştiğinizi gösterir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)