Psikolojik Sağlığımız Nasıl Bozulur?

Yazar Gözde KençPsikolog • 15 Kasım 2018 • Yorumlar:

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki psikolojik sağlığımız eften püften sebeplerle kolay kolay bozulmaz. Yani is yerinde patronumuzdan azar işittigimizde, havalar ısındığında/soğuduğunda, partnerimizle tartistigimizda, kilo aldığımızda vs. psikolojikmsagligimiz hemen riske girmez. Psikolojik sağlığımizin bozulmasindaki en onemli faktörlerden biri saydigimiz ve benzeri bircok stres unsuruna uzun süre maruz kalmaktır. Yani size mobing uygulayan bir patronunuz varsa, sürekli tartistiginiz ve duygusal doyuma ulasamadiginiz bir ilişki içerisindeyseniz, gunesin çok az goruldugu kuzey ülkelerden birinde yaşıyorsanız, aldığınız kilolar fiziksel sagliginizi etkiliyor ya da siz dış görünüşünüzü sürekli kafaya takiyorsaniz depresyon basta olmak uzere duygu durum bozukluğu ya da kaygi bozuklugu yaşama ihtimaliniz oldukca yuksek demektir.

Ayni sekilde çocuğunuza bir kac kere sesinizi yükselttiniz diye (elbetteki ideali hic olmamasi ama ideal hayatlar yaşamıyoruz hicbirimiz), istedigi bir seye hayir dediniz diye, arkadasi ona kustu diye psikolojik sagligi bozulmaz. Ancak bir cocuk sevginin, saygının olmadığı bir ortamda yaşıyorsa, duygusal, fiziksel, sözel şiddete/istismara/ihmale maruz kalıyorsa ve koşulsuz sevgi alamıyorsa psikolojik sağlığı ciddi risk altında demektir. Şimdi baktığımızda 'benim çocuğum iyi yaa, bağırdım da sovdum de vurdum da ama bak hic bisey olmadi' diye düşünüyor olabilirsiniz ancak bu tarz bir yaklaşımla büyütülen bir cocugun yara almaması mumkun degil ne yazık ki...

Nasil ki bir enfeksiyon vücuda girer girmez hasta olmuyoruz, kulucka donemi boyunca mikroplar yavas yavas vücudumuza yerleşiyor ve ele geçirirse, stres yaratan turden yasadiklarimiz da yavas yavas psikolojik sagligimizi ele geçiriyor ve bir anda kendimizi psikolojik bir hastalığın pençesinde buluveriyoruz. O nedenle hem kendimizi hem de çocuklarımızı can kulağıyla dinlemeli ve enfeksiyon (stres) vücuda girer girmez bas etmenin yollarini aramaliyiz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)