Psikoterapi Süreci Nasıl İlerler ve İlk Görüşmede Neler Konuşulur?

Yazar Hazal Avcı • 18 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Psikoterapi süreci ve ilk görüşme, daha önce herhangi bir psikoterapi deneyimi olmayan danışanlarımızın zihninde sıklıkla soru işareti yaratan ve buna bağlı olarak da kaygı yaratabilen bir durum olarak seanslarda karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, danışan ve danışan adaylarımızı psikoterapi süreci ve ilk görüşme hakkında bilgilendirmek biz psikologlar için önem arz etmektedir.

O zaman haydi gelin psikoterapi süreci ile ilk görüşmede hangi konu başlıklarına değinilebildiğini genel hatlarıyla inceleyelim.

SEANS SÜRESİ: Bireysel seanslar ortalama 45-50 dakika sürebilmektedir.

SEANS SIKLIĞI: Seansların sıklığı, ruh sağlığı uzmanı ile danışanın ortak kararı üzerine belirlenmektedir. Ancak psikoterapi sürecinin başlarında haftada bir sıklıkta görüşmek önerilmekte; süreç ilerledikçe danışanın ihtiyacına ve iyilik haline göre seans sıklığı iki haftada bir, ayda bir vs. şeklinde değişiklik gösterebilmektedir.

Her danışanın psikoterapi süreci biricik olduğundan ve psikoterapi sürecinin süresini etkileyen çeşitli faktörler olduğundan dolayı bu süre süreçten sürece değişiklik  göstermektedir. Psikoterapi sürecinin süresini etkileyen faktörlere danışanların  başvuru nedenlerinin farklılığı ve başvuru nedenleri aynı bile olsa terapi hedeflerinin  farklılığı örnek verilebilir.  

Buna ek olarak, danışanlar psikoterapi süreçleri devam ederken halihazırdaki terapi  hedeflerine yeni bir terapi hedefi de ekleyebilmekte; bu da psikoterapi sürecinin  süresini uzatabilmektedir. 

İlk görüşmede neler konuşulabileceğine gelirsek ise, ilk görüşmede öncelikle  görüşeceğiniz ruh sağlığı uzmanı size kendisini mesleki olarak (eğitim bilgileri,  çalışılan psikoterapi ekol/ekolleri, çalışma alanları vs.) tanıtmaktadır. 

Uzman, kendisini tanıtmanın devamında sizi psikoterapi süreci hakkında (seansların  süresi ve sıklığı,seanslara katılımda dikkat edilmesi istenen noktalar, danışan gizliliği vs.) bilgilendirmektedir. 

Uzman, hem sizi daha iyi tanımak hem de psikoterapiye başvuru nedeninizi daha iyi  değerlendirmek adına size aileniz, mesleki ve/veya eğitim hayatınız, arkadaşlık ilişkileriniz, romantik ilişkileriniz, günlük yaşantınız,  

daha önce psikoterapi ve/veya psikiyatri sürecinizin olup olmadığı ve benzeri konu  başlıkları ile ilgili de sorular sorabilir. İlk görüşmede elde edilen tüm bu bilgiler ve  danışan olarak sizin terapiden beklentileriniz ışığında da psikoterapi sürecinin nasıl  ilerleyeceğine yönelik bir yol haritası çizilmektedir.

İlk görüşmeye aynı zamanda "değerlendirme görüşmesi" de denilmektedir ve ilk  görüşme sonunda değerlendirme için yeterli bilgi edinilemez ise eksik bilgilerin  tamamlanması adına birkaç görüşme daha değerlendirme görüşmesi olarak ele  alınabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Hazal Avcı

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al