Rahim ağzı HPV Enfeksiyonu: Gerçekten korkmalı mısınız?

Siz veya bir yakınınız kontrol amaçlı rahim ağzı HPV testi yaptırıyor. Sonuç “POZİTİF” olarak raporlandığında sizi neler bekliyor? Aşağıdaki yazımda bunun cevabını bulabilirsiniz…

HPV, ya da uzun adıyla Human papillomavirus, insanlarda enfeksiyona neden olan bir virüstür. En sık olarak cinsel yolla bulaşır.

Esasında 200’den fazla tipi tanımlanmış olan HPV virüsünün sadece belli tipleri rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir.

Bu tiplerden en çok rahim ağzı kanseri ile ilişkili olanları HPV tip 16 ve tip 18’dir. Bu nedenle HPV aşısı özellikle bu iki tipe karşı koruma sağlamak üzere üretilmiştir.

HPV raporu elinize geldiğinde büyük ihtimalle HPV tipleri ve yanlarında (POZİTİF) veya (NEGATİF) yazacaktır. POZİTİF olarak raporlanması gözünüzü korkutmasın. Paniğe kapılmadan mutlaka jinekoloğunuza danışın.

Rahim ağzı HPV taraması POZİTİF olan kadınların çok az bir kısmında kanser ihtimali vardır. Bu testin avantajı, kanser oluşumundan çok önce bizi uyarmasıdır.

POZİTİF olarak raporlanan tipler arasında HPV tip 16 veya HPV tip 18 varsa, KOLPOSKOPİ denilen incelemenin uygulanması gereklidir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika süren ve küçük doku örneklerinin alınabildiği bir müdahaledir. Mutlaka alanında uzman kişilerce yapılmalıdır. Bu incelemenin sonucunda çoğu hastada kanser saptanmaz. İleride kansere dönüşebilecek durumlar erken tanı alabilir, bu sayede kanser daha oluşmadan tedavi edilmiş olunur.

Rahim ağzı HPV POZİTİF olan olguların büyük bir kısmında HPV tip 16 ve HPV tip 18 dışı tipler saptanmaktadır. Diğer (tip 16 veya 18 dışı) kanserle ilişkili HPV tiplerinden birisi POZİTİF ise, rahim ağzı hücreleri değerlendirilir. Eğer bunlarda bir anormallik varsa KOLPOSKOPİ yapılır. Yoksa ek inceleme yapılmaz ve 1 yıl sonra kontrol yapılır.

Sonuç olarak, rahim ağzı HPV testi POZİTİF olduğunda korkmanıza gerek yoktur. Bu konuda uzman bir hekim size doğru bilgilendirmeyi sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Eralp Başer Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)