Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Günümüzde rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin Human papillomavirus (HPV) virüsü olduğu bilinmektedir. Bu virüs, jinekolojik muayene esnasında Pap-smear testine benzer şekilde alınan bir örnekle hassas şekilde tespit edilebilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki, HPV virüsü dışında ona kanserojen zemin hazırlayan başka faktörler de vardır. Kişinin genetik özellikleri, bağışıklık sistemi, sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanma alışkanlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, beslenme alışkanlıkları gibi pek çok faktör rahim ağzı kanserine eğilimi arttırabilir.

Aşağıdaki önlemleri alarak rahim ağzı kanserine yakalanma riski azaltılabilir:

1.HPV Aşıları: Rahim ağzı kanseri gelişiminde en önemli risk faktörü olan HPV enfeksiyonunu önlemek üzere geliştirilmiş olan HPV aşıları ile, en çok kanser riski barındıran HPV tiplerine karşı korunma sağlanabilmektedir (Tip 16 ve tip 18).

2.Sigara ve tütün ürünlerinin bırakılması: Sigara ve tütün ürünlerinin içinde bulunan çeşitli zararlı kimyasalların, akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kansere zemin hazırladığı bilinmektedir. Sigara dumanında bulunan zararlı kimyasallar akciğerlerden kana karışmakta, buradan da tüm vücut salgılarıyla atılmaktadır. Rahim ağzından salgılanan mukus sıvısında da tespit edilen bu kimyasallar HPV virüsü ile etkileşerek kanser ihtimalini yükseltmektedirler. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanser gelişim riskinin, içmeyenlere göre yaklaşık 2 kat daha fazla olduğu görülmüştür. Sigara dumanına maruziyetin azaltılması, riski azaltabilmektedir.

3.Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi: Bağışıklık sistemi, HPV enfeksiyonunun vücuttan uzaklaştırılmasında ve varsa oluşmuş olan kanser hücrelerinin yok edilmesinde önemli role sahiptir. HIV enfeksiyonu veya uzun süreli bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımının, rahim ağzı kanseri gelişim riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu hastalıklara sahip kişilerin rahim ağzı kanseri açısından dikkatli takibi, hastalığın erken yakalanmasını sağlayabilir. Bunun dışında genel sağlık ve hijyen kurallarına uyulması, yeterli ve dengeli beslenme (bol miktarda sebze ve meyve tüketimi), düzenli egzersiz yapılması da bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

4.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma: Başta klamidya enfeksiyonu olmak üzere, çeşitli cinsel yolla bulaşan hastalıkların HPV enfeksiyonu ile birliktelik gösterdikleri bilinmektedir. Cinsel ilişkide bariyer yöntemlerin (prezervatif) kullanımı ve tek eşliliğin tercih edilmesi ile genital enfeksiyonların geçiş riski azaltılabilir.

5.Kilo kontrolü: Aşırı kilolu kadınlarda rahim ağzı kanserinin bir çeşidinin (adenokarsinom) daha sık olabildiği bildirilmiştir. Dengeli bir beslenme ve egzersiz ile kilo kontrolü sağlanarak bu risk azaltılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Eralp Başer Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)