Rahim İçi Polipler Alınmalı mı?

Rahim içi polipler, rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşması ve büyümesi sonucu rahimin içinde oluşan “et parçası” olarak tanımlanabilir. Polipler rahim içinde değişik boyutlarda ve sayılarda ve değişik yerlerde gelişebilirler.

Polip gelişiminde östrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir. Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50’li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.

Rahim İçi Polipler Ne Tür Şikayetlere Yol Açarlar?

Rahimde polip olan kadınlarda en sık belirti düzensiz vajinal kanamalardır. Anormal vajinal kanaması olan kadınlarda yapılan araştırmalarda %30’unda polipe rastlanmıştır.

Diğer belirtiler adet kanamalarının normalden uzun sürmesi, adet kanamalarının normalden daha şiddetli olması, cinsel birliktelik anında ağrı ve kanama, adet dönemlerinde kramp şeklinde ağrılardır. Bazen polipler çok büyüyerek rahim ağzından dışarıya çıkarak vajinaya kadar uzanıp enfekte olabilirler. Bu da akıntıya yol açar.

Rahim İçi Polipleri Olan Kadınlar Gebe Kalabilir mi?

Poliplerin çoğu herhangi bir belirti vermemekle birlikte sperm geçişine, embriyo tutunması ve gelişmesine engel olarak hamile kalmayı zorlaştırabilir, gebelik sırasında ise düşüğe yol açabilirler.

Rahim İçi Poliplerin Tanısı ve Teşhisi Nasıl Yapılır?

Endometrial polip tanısı basit bir ultrason muayenesi ile konulabilir. Polip tanısı için şu yöntemlerden yararlanılabilir;

1. SİS (Serumlu Rahim İncelenmesi)

SİS yöntemi rahim içine ince bir kateter aracılığı ile serum fizyolojik verildiği sırada ultrason ile rahim iç boşluğunun gözlenmesidir.  Genellikle tek başına ultrasonografi yönteminde rahim içindeki polipleri net olarak görmek mümkün olmayabilir. Bunun sebebi ise rahimin içerisindeki ön ve arka duvar birbirine yapışık halde durur.

Polipler ikisinin arasında kaldığı için düzleşir ve görünümü kolay olmaz. Ancak rahim içi suyla doldurularak yapılan” histerosonografi “incelemesinde içerdeki polipleri net olarak görülmesi mümkün olmaktadır.

2. HSG (Rahim Filmi)

Rahim filminde dolma defekti şeklinde polipler gözükebilirler.

3. Histeroskopi

Hem tanı hem de tedavi açısından en önemli bir yöntemdir. Histeroskopi ışıklı bir kamera aracılığı ile rahim iç boşluğunun incelendiği bir endoskopi yöntemidir. Histeroskopi ile polipler tespit edilerek aynı seansta alınırlar.

Rahim İçi Poliplerin Tedavisi Mümkün müdür?

Polipler “histeroskopi “yöntemi ile rahim içinden kamera ile görülerek alınabilmektedir. Çıkarılan polipler patoloji tarafından incelenir.  Poliplerin düzenli olarak takip edilmeleri gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)