Rahim İçi ve Rahim Ağzı Polipleri

Polipler rahim içinde yumuşak , dolgun et parçalarıdır. Çok sık olarak görülürler. Ara kanaması olan kadınların %10-30 unda bunlar saptanır. Polipler tek veya çoklu olabilir. Çeşitli büyüklükte olabilirler. Polipler selim olarak kabul edilmelerine rağmen % 1-2 oranında kansere zemin olabilirler.

Özellikle şişman, tansiyonu yüksek vakalarda,meme kanseri nedeni ile tamoksifen kullananlarda gelişme ihtimali daha fazladır.

Polibi olan kadınların % 70 inde adet kanaması ağırdır ve ara kanamalar olabilir. Bazen hiçbir şikayeti olmayanlarda da tesadüfen vaginal ultrason sırasında polip saptanır. Çocuk isteği olan , kısırlık problemi çeken vakalarda rahim içinde polip gözlenebilir.


Polipler genelde iyi huylu kabul edilse de risk faktörü taşıyanlarda ve 1.5 cmden büyük polibi olanlarda kansere dönüşüm olasılığı artar. Bu dönüşüm özellikle menapoz döneminde olur. Vaginadan yapılan ultrason, rahimin içine serum fizyolojik verilerek yapılacak tetkiklerde polip varlığı saptanır. Doppler ultrason yapılan olgularda tek besleyici damarın görülmesi polip için tipiktir.

Pap smear testi bulgu vermese de polip olan vakalarda eğer kansere dönüşüm varsa smeare dökülen hücreler ipucu verebilir. Bunlara kamera bağlanır ve ışık veren kısmı vardır. Rahimin içine girilir ,patoloji varsa da aynı seansta çıkarılır. Bu yöntemle polip kökünden alınmış olur, tekrar oluşma şansı çok azaltılır. Polip çok küçük ve hastada bulgu yoksa takip ile yetinilebilir.

Polipler bazen rahim ağzında olabilir, bunlar direkt olarak vaginal muayenede spekulum ile gözlemlenir. Genellikle iyi huylu olsa da % 1 oranında habisleşebilirler. Görüldüğünde mutlaka çıkarılması , dibinin ve aynı seansta rahim içinin kazınıp örnek alınması ve patolojiye yollanması gerekir.Bu polipler bazen ilişkide kanamaya ,ara lekelenmelere yol açabilir. Bazen de spermin rahim içine ulaşmasını engelleyerek infertilite sorunu yaratabilir.
Polipler genel olarak östrojen fazlalığı ile ilişkilendirilirler. Dolayısı ile bu vakalarda hormon ilacının kullanılması salık verilmez.Kilo artışı östrojen fazlalığına neden olacağından hastanın tekrar tekrar aynı sorunu yaşamaması için zayıflaması önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serap Yaltı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)