Ramazan Bayramında Beslenme

Yazar Merve Can TezelDiyetisyen • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle Ramazan Bayramı'nda beslenmenin nasıl olması gerektiği hakkında konuşacağız. Bir ay boyunca yaklaşık 18 saat oruç sonrasında bazen ağır, bazen hafif öğünler tüketildi. Bazen suyu yeteri kadar içtiniz, bazense hedefinize ulaşamadınız. Ve bir ay boyunca metabolizmanızın dengesi değişti. Bayramda ve sonrasında metabolizmayı düzenlemek, oruç ile dinlenmiş vücudu ağır ve dengesiz öğünlerle yormamak ve mide ve bağırsak problemleri yaşamamak için öncelikle bayramda nasıl besleneceğiniz çok önemli bir noktadır.

Öncelikle bayramın birinci günü yapacağınız ilk öğün olan kahvaltı öğünü başlangıç için çok önemlidir. Bu öğün genelde bir aydır yapılamayan kahvaltı öğününün acısını çıkarır nitelikte olabiliyor. Kahvaltı öğününüzde kızartma, hamur işleri, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri ve tatlılardan uzak durarak, yumurta, peynir, zeytin, çiğ sebzelerden oluşan daha sade ve sağlıklı ayrıca küçük porsiyonlarla geçirmeye çalışın. Küçük öğünler yapmayı seviyorsanız ve ihtiyaç hissediyorsanız, gün boyu ev dışında olma ihtimalinize karşı küçük öğünler yapabilmeniz için mutlaka badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarla oluşturabileceğiniz ara öğününüzü çantanızı atmayı unutmayın. Veya arada tüketeceğiniz süt, yoğurt, ayran gibi bir protein kaynağı özellikle kan şekerini dengede tutup, uzun süre tok tutacağı için misafirlik sırasında tatlıya hayır demenizi kolaylaştıracaktır.

Bir diğer önemli nokta bayramda tüketilen su ve posa miktarıdır. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanın en sağlıklı düzenleyici olan suyu bayram boyunca ihmal etmeyin. Günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Posa miktarı yüksek olan tam buğday ekmeği, yeşillikler, kurubaklagil yemeklerini de öğünlerinizde yer vermeyi unutmayın. Ana öğünlerinizi geçiştirmeden 3 ana öğünü de yapmaya özen gösterin. Özellikle bayramda ana öğünler %80 sebze ağırlıklı olmalıdır. Yeşilliklerden oluşan bir salata ve sebze yemekleri hem posa ihtiyacınızı karşılayarak oluşabilecek kabızlık problemine hem de sindirimi kolay olmasından dolayı mideyi dinlendirmesi açısından yararlı olacaktır. Eğer et grubu tüketmek istiyorsanız da pişirme yöntemi olarak kızartmalardan uzak durarak ızgara veya haşlamayı tercih edebilirsiniz.

Kültürümüz gereği bayramda büyüklerimizi ziyaret ederiz veya misafirler ağırlarız, bu ziyaretler sırasında çikolatalar, şekerler, şerbetli tatlılar ne yazık ki ön plandadır. Ne yazık ki bu besinleri fazla miktarda tüketmek Ramazan boyunca 2 veya 3 öğün tüketen bir birey için hem sindirim problemlerine yol açabilir hem de enerjisi yüksek besinler olduğu için kilo artışına sebep olabilir. Bu sene eğer misafir ağırlıyorsanız sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar yapmaya ne dersiniz? Veya şeker yerine kuru meyve tabağı oluşturmak güzel bir alternatif olabilir. Içecek olarak asitli veya bol şekerli şerbetler yerine ayran, şekersiz komposto veya az şekerli limonatalar da tercih edilebilir. Siz misafir olarak gidiyorsanız da oluşacak ısrarlara karşı gün içerisinde mutlaka kendinize bir limit koymayı unutmayın. Böylece gün içerisinde nerede, ne yiyeceğinizi bilirsiniz ve fazladan sürpriz bir enerji almamış olursunuz. Bu limit belki canınızın çektiği tatlıdan 1 çatal yemek veya bir porsiyon tatlı olabilir. Bu kişisel olarak belirlenmelidir. Yapılan bu seçimleri tolere edebilmek ve özellikle de yaşanabilecek sindirim problemlerinin önüne geçebilmek için yapacağınız 30-45 dakikalık yürüyüşler sizin kurtarıcınız olacaktır.

Son olarak bayram tatilini otellerde tatil ile geçirecekseniz mutlaka açık büfeli öğünlere dikkat etmelisiniz. Açık büfeli öğünlerin göz boyamasına izin vermeden küçük porsiyolar ve sağlıklı tercihler yapmaya özen gösterin.

Hepinize birlik ve beraberliğin daim olduğu, sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu bayramlar dilerim.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)