Ramazan Beslenmesi

Yazar Betül YıldızDiyetisyen • 8 Nisan 2022 • Yorumlar:

Ramazanın gelmesiyle akıllarımızda yine aynı sorular oluşmaya başladı:

- Kilo alacak mıyım?

-Kişi diyetteyse kilo verebilecek miyim, aklım yemekler de kalacak mı, aç hissedecek miyim?.. şeklinde sorular uzayıp gidiyor.

Unutulmaması gereken bir konu şudur ki; kişi diyette olsun ya da olmasın günlük alması gereken kalori miktarını aştığı noktada kilo almaya başlıyor. Diyetisyen eşliğinde kilo veren bireylerin bu konuda endişe etmesine gerek yok, diyetisyeniniz sizin için bu hesaplamaları yapıyor.

Ramazan beslenmesinin en önemsenmesi gereken konularından biri yeterli ve dengeli besleniyor muyuz bunun bilincinde olmak. Çünkü “kilo vermek istiyorum ya da yemek istediğim başka şeyler var hakkımı orada kullanmak istiyorum” şeklinde düşünerek hem yetersiz besleniliyor hem de kilo alınabiliniyor. 

İki ana öğünümüz olan sahur ve iftarı es geçmeden; sebze, protein, süt grupları, tahıl grupları dengesini kuracak şekilde tabaklarınızı şekillendirin. Tabağınızda bu dört gruptan birer parça mutlaka olsun. 

İftar, uzun süren açlıktan sonra yenilen ilk öğün olduğu için en dikkat edilmesi gerek öğündür. Orucunuzu bir hurma ile açmak kan şekerinizi yerine getirecektir ama hurma konusunda da aşırıya kaçmamakta fayda var. Sonrasında midenizi rahatlatmak adına çok ağır olmayan çorbalar ile devam edilebilir. Ana yemeklerde de çok yağlı olmayan, kızartmadan çok haşlama, fırında ve tencere yemeği şeklinde olan yemekleri tercih etmek midenizi rahat hissettirmek adına faydalı olacaktır. Sadece et ya da sadece sebzeden çok ikisinin dengesinin kurulması da kaliteli bir öğün olmasını sağlayacaktır. Sahurda da aynı şekilde tam tahıl grubu, kaliteli protein olan yumurta, peynir grupları, tok hissettiren yağlı tohumlular tercih edilebilir. Salata ve yeşilliklere her iki öğünde de bağırsak sağlığımızı korumak adına yer verilmelidir.

İftar sonrası ara öğünleri ikiye bölerek sindirim sisteminizi çok yormadan meyve+ süt grupları, meyve+kuruyemişler ya da sütlü tatlılar tercih edilebilir. Süt gruplarından probiyotik içerikli olan probiyotikli yoğurtlar ya da kefir ya da yoğurt yine bağırsak problemi yaşayan bireyler için ilk tercih grubu olabilir.  Özellikle şerbetli tatlılar ve şekerli içecekler kilo yönetimine dikkat eden bireyler için iyi bir tercih olmayacaktır.

 Bir sağlık probleminiz yoksa sindiriminizi desteklemek ve rahatlatmak adına rezene/ papatya/ nane/ kekik çayı gibi bitki çayları tercih edilebilir. Bunların yanında günde bir fincan yeşil çayın da tüketilmesi faydalı olacaktır.

 Sahurda 1 litre iftarda 1 litre gibi olabildiğince zamana yayılarak günlük tüketmeniz gereken su miktarının altına düşmemeye dikkat etmelisiniz. (Kg başına 35ml) Gün içerisindeki eksik su miktarını tamamlamak için suyun hepsini bir anda değil içebileceğiniz zamana yaymanız daha yararlanımı yüksek olacaktır.

İftardan 2 saat sonra 30 dklık egzersizler kilo vermek isteyenleri destekleyecek hem de midenizi rahat ettirecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar