Ramazan ve Detoks

Yazar Eyyüb YılmazAile Hekimi • 17 Nisan 2018 • Yorumlar:

Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki Peygamber Efendimizin yaşamında birçok söz ve davranışı ile önemsenmiş olduğu halde günümüz İslam dünyasında hak ettiği derecede bilinmemektedir.

Bu konuda son 30–40 yıldır Harvard ve California üniversitelerinin çalışmalarından sonra tüm dünyada arka arkaya açlığın fizyolojisi ve az yemek yemenin önemi üzerine yeni çalışmalar yapıldığından, son dönemlerde gençler arasında “fast-food” (aç kalmak) akımları yaygınlaşmıştır. Aslında oruç tutmak tüm dinlerde farz kılınmıştır, ama gün sayısı ve zamanı değişkenlik göstermiştir.

Bu konu üzerine yazımı Peygamberimizin hadisleri ile başlamak istiyorum;

  • Oruç tut sıhhat bul.
  • Allah ilmi açlıkta gizledi.
  • İnsanoğlu midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır, midenizin üçte birini yemek üçte birini içecek, kalanını hava için boş bırakınız.
  • Benim sahabem hasta olmaz çünkü sofradan tam doymadan kalkarlar, tam acıkmadan sofraya oturmazlar.

Bunlar aklıma gelen birkaç hadisi-şerif. Bir hekim olarak açlığın fizyolojik etkilerini paylaşmak istiyorum. Açlık hali ile bedenimizde oluşan değişimleri basamak basamak anlatacağım.

İlk açlık hissi yemekten 4-5 saat sonra oluşur, bu açlık hissi çoğu zaman psikolojik açlık dediğimiz bir andır, Pavlov‘un köpek deneylerinde gerçekleşen saate bağlı oluşan açlıktır, kesinlikle yalancı bir histir gerçek olan ise suya ihtiyacınız olduğudur, sadece 2 bardak su içilirse açlık hissi geçer.

GERÇEK AÇLIĞI NE ZAMAN HİSSEDERİZ?

Yediklerinizin glisemik indeksi ile ilişkili olarak 2–5 saat aralığında değişiklik gösterir. Hamurlu, şekerli gıdalar, meyve suları, asitli içecekler 3–4 saat sonra sizde yalancı bir açlık oluşturur. Glisemik indeksi çok yüksek olan asitli içecekler bu özelliğinden dolayı 2,5 litrelik bir asidli içeceği önünüze koyarsanız, bir süre sonra farkında olmadan 8–10 saat içerisinde bitirmenizin nedeni bundandır, çünkü her iki saatte bir şekerinizi düşürürken bedenizin su rezervlerini harcadığından susuzluk hissi oluşturur, aslında aradığınız sudur, ama önünüzde asitli içecek bulunduğundan tekrar tekrar asitli ve şekerli içeceğe yönelirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Eyyüb Yılmaz Aile Hekimliği, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)