Reflü Hastalığı ve Yanma

Yazar Mehmet ÇelikbilekGastroenterolog • 15 Nisan 2019 • Yorumlar:

Reflü mide içeriğinin yukarı, yemek borusuna doğru hareket etmesidir. Reflü hastalığının dünyada sıklığı giderek artmaktadır. Obezite ile yakın ilişkili görülmektedir.

Yanma ve ağza acı su gelmesi reflü hastalığının ana belirtileridir. Bununla birlikte allerjik özofajit ve akalazya gibi yemek borusunun hareket kusurlarında da yanma şikayeti görülmektedir. Yanma göğüs kafesinin arkasında ağrı veya rahatsızlık hissi şeklinde tariflenir. Yanma hissi ve ağza acı su gelmesi şeklinde şikayetler haftada 2 veya daha fazla mevcutsa reflü hastalığı lehinedir.

Reflü hastalığı göğüs kafesinin arkasında mideden yukarıya doğru rahatsızlık hissi şeklinde belirebilir. Reflü hastalığında boğazda yanma hissi ve ağızda acı tat olabilir. Semptomlar daha çok yemek sonraları görülür. Reflü hastalarında ayrıca göğüs ağrısı, mide ağrısı, midede yanma, bulantı, yutma güçlüğü, öksürük, boğaz ağrısı, hırıltı ve ses kısıklığı gibi şikayetler olabilmektedir. Asit giderici ilaçlarla kısmen iyilik hali oluşabilir.

Şu da unutulmamalıdır, uzun yıllar tedavisiz bırakılan yanma şikayeti ve reflü hastalığı yemek borusu kanseri riskini arttırabilmektedir.

Reflü hastalığında faydalı öneriler;

1-Obezite mevcutsa kilo verilmesi

2-Rahat kıyafetler giyilmesi

3-Yatak başının yükseltilmesi

4-Yatak öncesi 2-3 saat süresince gıda tüketilmemesi

5-Reflüyü tetikleyen gıdalardan uzak durulması

6-Sigaranın bırakılması

7- Gastroenteroloji doktorunuz tarafından önerilen ilaçların kullanılması gerekir

Reflü hastalığı tedavi edilmediği zaman nelerle karşılaşılabilir?

1-Ciddi göğüs ağrıları

2-Yemek borusunda darlık ve yapışıklıklar

3-Kanama

4-Barret özofagus denilen ve artmış kanser riski oluşturan ancak endoskopi ile alınan biyopsi yöntemleriyle tanısı konulabilen yemek borusu hastalığına sebebiyet verilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Çelikbilek Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)