Regl Tabusu Nedir?

Yazar Sedef YıldırımPsikolog • 30 Haziran 2022 • Yorumlar:

Regl tabusu, regl olmanın konuşulmaması ve saklanması gereken bir konu olarak görüldüğü sosyal normu anlatmak için kullanılır.

Regl tabusu bu konuda açık ve doğru bilgiye erişimi engeller ve genç kadınların bu konu hakkında kimseyle rahat konuşamamalarına, regl olmanın utanılacak bir şey olduğuna inanmalarına sebep olmakla birlikte birçok fiziksel ve psikolojik soruna temel oluşturmaktadır.

Regl tabusunu aşmak için ne yapmalıyız?

Değişim dilimizde başlar. Regl bir hastalık değildir fakat adet döneminden bahsederken adet olmayı ‘’hastalık’’ olarak nitelendiririz. Bu kullanımdan vazgeçerek değişim sürecini başlatabiliriz.

 

Cinsel eğitimin hem kız hem de erkek çocuklarına eşit düzeyde verilmesi sağlanmalıdır. Kız çocuklarının yaşadıkları adet döngüsünün vücutlarında ne gibi değişimler yaratacağından bahsederken aynı zamanda saklanacak ve utanılacak bir yanı olmadığı mutlaka anlatılmalıdır. Aynı şekilde erkek çocukları da adet döngüsünün ne anlama geldiği ve kadınlarda ne gibi fiziksel/ruhsal değişimlere yol açtığı konusunda bilgilendirilmelidir.

 

Regl döneminde kadınlarda duygusal olarak ne gibi değişiklikler gerçekleşmektedir?

 

Regl öncesi (PMS) ve regl döneminde Ani duygu dalgalanmaları, stres ve kaygı düzeyinin artması, duygusallık ve öfkede artış, vücutta hassasiyet, iştahta artış gibi pek çok çeşitli etkiler görülebilir.

 

Hormon dalgalanmalarından kaynaklanabilecek olan bu gibi duygu durum bozuklukları kişinin yaşamını çok fazla etkilemediği takdirde tedavi önerilmez; ancak kişinin özel ve iş yaşamını, işlevselliğini etkiliyorsa bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.


 

Regl döneminde yaşanan sıkıntıları azaltmak için neler yapabiliriz?


 

  • Regl döneminizdeyken hassas olduğunuzu yakın çevreniz ile paylaşmalısınız. bunun bir sendrom olduğu açıklanmalı, yakınları kişiye daha anlayışlı davranmalı ve yapılan davranışları kişisel olarak algılamamalıdır.

 

  • Bu dönemde sorunları daha fazla gözünüzde büyütebilirsiniz ve durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir. O nedenle acil çözüm gerektirmeyen durumları bu dönem geçinceye kadar ertelemekte fayda vardır.

 

  • Açık havada yürüyüş, yorucu olmayan spor ve meditasyon yapılabilir.

 

  • Beslenmeye dikkat edilmelidir, kafein alımı azaltılmalıdır.

 

  • Yakın çevre ile iletişim kurulmalıdır.

 

  • Her şeyden önemlisi bu dönemin ve tüm bu duygusal hassasiyetlerin geçici olduğu, bu belirtilerin bu dönemin özelliklerinden kaynaklı hormonsal bir değişim olduğu ve bu nedenle kendimizi böyle hissettiğimiz  unutulmamalıdır.

 

Kızı regl olan bir anne ya da babanın yaklaşımı nasıl olmalıdır?

  • Öncelikle kızınıza regl olmanın korkulacak bir şey değil, doğal bir süreç olduğunu ve yetişkinliğe ilk adım anlamına geldiğini açıklamalısınız. 

  • Kızınızın size regl ile ilgili sorular sormasına izin verin ve hatta kendi tecrübelerinizi onunla paylaşın. 

  • Ona ped kullanmayı öğretin.

  • Bu durumdan utanmaması gerektiğini ve sizinle her zaman konuşabileceğini ona hissettirin. 

  • Kendi isteği haricinde bu durumu kimseyle paylaşmayın fakat babası ya da erkek kardeşleriyle de bu durumu rahatlıkla konuşabileceğini ona anlatın, hazır hissettiğinde bu konuda onun konuşmasına izin verin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)