RİNOPLASTİ-BURUN ESTETİGİ

Yazar Serdar ÜnlüKulak Burun Boğaz Doktoru • 9 Ekim 2017 • Yorumlar:

Rinoplasti, fonksiyonu ya da görünümü değiştirmek için veya herikisini birden düzenlemek amacıyla burnun şeklini değiştiren bütün cerrahi girişimlerin genel adıdır. En yaygın fonksiyonel burun problemi hava yolunun tıkanıklığıdır. Burundaki estetik deformite konjenital kaynaklı, bir travma sonucu veya yaşlanmaya bağlı olabilir.
Her hasta ayrıntılı olarak değerlendirilir. Muayene öncelikle hastanın burnunun detaylı oalrak gözlemlenmesidir. Sonra hasta ile birlikte nelerin düzgün olmadığı veya hastanın neresinden memnun olmadığı tespit edilir. Çünkü hastanın algıladığı problem ile doktorun tespit ettiği problem farklı olabilir. Daha sonra ayrıntılı bir kbb muayenesi yapılarak eşlik eden başka deformitelerin varlığı araştırılır. Operasyon planında bu faktörler önemlidir. Burun ucu değerlendirmesi oldukça önemlidir. Zaman içinde burun destek yapılarının nasıl etkileneceği tahmin edilmeye çalışılır. Ayrıca hava yolu önemlidir.

Ben daha çok açık teknik rinoplasti operasyonlarını tercih etmekteyim. Bu seçim tamamen cerrahın kendini nasıl rahat hissedeceği ile ilgili bir durumdur. Burnunuz yüzünüzle uyumlu olmalıdır. Eğer burnunuzda göze hoş gözükmeyen bir kemer varsa, burnunuzun uç kısmı aşırı derecede sarkıksa veya burnunuzun fazla kalın veya ince olmasından ötürü burnunuz yüzünüzün geri kalanıyla orantısız görünüyorsa, rinoplasti bu sorunların aşılması için mükemmel bir çözümdür. Rinoplasti (burnun yeniden şekillendirilmesi) görünümünüzü değiştirerek özgüveninizi arttırabilir ve sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilir. Bu arada mevcut solunum problemleride aynı seansta çözüme kavuşturularak hem görsel olarak hem de solunumsağlığı açısından tatminkar sonuçlar alınır.

Son dönemlerde operasyonlarımda kemik düzeltmelerinde ultrasonik cerrahi yöntemini kullanııyoru. Bu yöntem piezo cerrahi yöntemi olarakta bilinmektedir. Cerrahi sırasında eskiden kullandığımız kesme ve kırma yöntemlerinin ultrasonik ses dalgaları ile yapılmasına dayanan devrim niteliğinde bir yöntemdir. Piezo cerrahide sadece kemik yapı üzerinde çalışılmakta damar sinir ve diğer yumuşak dokulara zarar verilmemektedir. Piezo cerrahinin en büyük avantajı kemik şekillendirilmesi konusunda çok hassas çalışılabilmesi ve hastanın istediği burun yapısına kavuşturulmasıdır.

Pratik uygulamada hastanın ameliyat sonrasında tampon nedeniyle yaşadığı sıkıntılardan kaçınmak için hiçbir hastama tampon uygulaması yapmıyorum. Hasta operasyon sonrasında tampona bağlı ağrı şişlik ve solunum sıkıntısını yaşamadığı için daha rahat bir süreç geçiriyor. Rinopasti esnasında yapılan cerrahi kesiler hiçbir iz bırakmadan iyileşmektedir. Kesilerin dikilmesinde ve burun içinde eriyebilen dikişler kullandığım için dikişleri almamaktayım. Yine ameliyat sonrasında burun sırtına koyduğumuz termal ateli 4. gün çıkarıp yerine flaster koyuyorum. 2 gün sonra yani 6. günde hastanın burnunda herhangi bir yabancı cisim kalmıyor.

Hastamız gözlük kullanıyorsa 3 ay kadar gözlük kullanılmamasını tavsiye ediyorum. Ayrıca spor aktivitelerine 4 hafta sonra rahatlıkla başlayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)