SEPTUM DEVİASYONU

Yazar Serdar ÜnlüKulak Burun Boğaz Doktoru • 9 Ekim 2017 • Yorumlar:

Deviasyon yani burun eğrili toplumun oldukça büyük bir kısmını etkileyen ve genellikle hastalar tarafından pek farkına varılamayan ciddi bir sağlık problemidir. Hastalar ağızkuruluğu, uyku problemleri, horlama, sabahları yorgun kalkma , öksürük, ağız kokusu ve halsizlik gibi müphem şikayetleri olduğu için deviasyon olduğunu ve nefes alamadıkları için bu tür şikayetleri olduğunu farkedemeyebilir. Çoğunluğu muayene esnesında tanı konur.

Tanı konulduktan sonra tek tedavisi ameliyattır. Medikal tedavisi yoktur. Hastanın burnunun yapısına göre sadece kemik eğriliği yani deviasyon düzeltilebildiği gibi eğer eşllik eden şekil buzukluğu ve deformasyon varsa aynı seansta bununda düzeltilmesi gerekebilir.
Ameliyat genel veaya lokal anestezi altında yapılır. Ben genel anesteziyi daha çok tercih ediyorum. Ameliyat sadece deviasyona yönelik olacaksa kesiler içeriden yapılmakta ve dışarıda ameliyata dair bir iz bulunmamaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 20 dk dır. Operasyon sonrasında hastaya tampon uygulaması yapmıyorum. Bunun için Hastanın burun içine eriyebilen iplerle dikiş atıyorum. Hasta aynı gün taburcu olabilir. ve isterse ertesi gün işbaşı yaparak normal hayatına dönebilir.
Ameliyatın 1. haftasında kontrol yapıldıktan sonra hastanın tedavisi tamamlanmış olur.

TAMPONSUZ BURUN AMELİYATLARI

Burun ameliyatı denince burna yapılan septoplasti, rinoplasti, endoskopik sinüs ameliyatları anlaşılmalıdır.Burun ameliyatlarının en korkulan yanı ameliyat sonrasında burun içine konulan tampon ve benzeri materyaller. Bunların burun içine konması bir yana bir de çıkarılmaları gerekiyor.Ameliyatlı bir burundan böyle bir materyalin alınması hayli ağrılı olabilir. Hastalarımızın korkulu rüyası olan bu durumu engellemek için uzun yıllardır kullandığım özel bir dikiş tekniğiyle operasyonları gerçekleştiriyorum. Tüm operasyonlarımız genel anestezi altında yapılmaktadır.

Septoplasti süresi yaklaşık 20 dk kadar sürmekte ve operasyon sonrasında hasta anesteziden ayılınca 3 saatlik bir dinlenme sürecinin ardından taburcu edilmektedir. Operasyonun haftasında kontrol yapılır. Septoplasti operasyonlarında bu yeterli olmaktadır. Ama rinoplasti ve endoskopik sinüs cerrahisi operasyonlarında hastanın durumuna göre kontroller artabilmektedir

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)