• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Romantik İlişkilerde "Gaslighting" ve Zihinsel Şüphe: Psikolojik Manipülasyonu Anlamak - Kl. Psk. Dr. Yaşar Ertürk
Makaleler 22/09/2026

Yaşar Ertürk Psikoloji
Yaşar Ertürk
Psikoloji

Romantik İlişkilerde “Gaslighting” ve Zihinsel Şüphe: Psikolojik Manipülasyonu Anlamak

Romantik ilişkilerde tartışmalar, fikir ayrılıkları veya kırgınlıklar son derece doğaldır. Ancak bir ilişkide sürekli kendi hafızanızdan, algınızdan veya akıl sağlığınızdan şüphe etmeye başladıysanız, orada basit bir iletişim kazasından değil, sistematik bir psikolojik manipülasyon yöntemi olan Gaslighting dinamiklerinden bahsetmek gerekir.

Gaslighting, bir tarafın diğerini kontrol etmek, güç kazanmak ve onu kendisine bağımlı hâle getirmek amacıyla gerçekliği çarpıtması, inkâr etmesi veya manipüle etmesidir.

Gaslighting Süreci Nasıl İşler? (3 Temel Evre)

Klinik pratikte Gaslighting maruziyeti yaşayan bireylerde sürecin aniden başlamadığı, aksine sinsi bir şekilde aşama aşama ilerlediği gözlemlenir:

1. İdealize Etme (Love Bombing): İlişkinin başında aşırı bir ilgi, övgü ve kusursuz bir uyum illüzyonu yaratılır. Bu durum, mağdurun manipülatöre karşı derin bir güven ve bağımlılık geliştirmesini sağlar.
  2. Ufak Şüpheler ve İnkâr: Manipülatör, yaşanan olayları veya verilmiş sözleri “Ben asla öyle bir şey söylemedim”, “Sen yanlış hatırlıyorsun”, “Yine uyduruyorsun” diyerek reddetmeye başlar.
  3. Akıl Sağlığını Sorgulatma (Aşınma): Sürekli bu durumla karşılaşan birey, zamanla kendi algılarına ve hafızasına olan güvenini tamamen kaybeder. Çevresine ve manipülatöre “Galiba gerçekten ben hassasım/hatalıyım” diyerek özür dileyen bir konuma geriler.

İlişkide En Sık Kullanılan Manipülasyon Cümleleri

Gaslighting uygulayan bir partner genellikle şu kalıpların arkasına saklanır:

• Duyguyu Değersizleştirme: “Çok abartıyorsun, aşırı hassassın.”
  • Sorumluluktan Kaçma: “Sen beni öfkelendirmeseydin, ben öyle davranmazdım.”
  • Gerçekliği Çarpıtma: “Şaka yapıyordum, hiç mizah anlayışın yok mu?”
  • Yalıtma / İzole Etme: “Arkadaşların/ailen senin iyiliğini istemiyor, sadece ben senin yanındayım.”

Şema Terapi Perspektifinden Gaslighting’e Duyarlılık

Neden bazı bireyler bu tarz manipülasyonları erken fark edip uzaklaşabilirken, bazıları bu yıkıcı döngünün içinde yıllarca kalır?

Şema Terapi ekolüne göre, çocukluk çağında Kusurluluk, Boyun Eğicilik veya Duygusal Yoksunluk şemaları gelişmiş bireyler, Gaslighting’e karşı daha savunmasız hâle gelebilirler. Kişinin içindeki “Ben zaten hatalıyım/kusurluyum” veya “Tartışma çıkmasın, boyun eğmeliyim” inancı, manipülatörün sunduğu çarpıtılmış gerçekliği kabullenmeyi kolaylaştırır.

Zihinsel Şüphe Kısır Döngüsünden Nasıl Çıkılır?

1. Kendi Algınızı Onaylayın: Yaşadığınız olayları veya hissedilen duyguları bir günlüğe yazarak somutlaştırın. Kendi hafızanızın bir başkası tarafından yeniden yazılmasına izin vermeyin.
  2. Net Sınırlar Çizin: Siz kendi hissinizi paylaştığınızda karşı taraf “Çok abartıyorsun” diyorsa, “Benim hissim bu ve bunu tartışmaya açmıyorum” diyerek tartışmayı kapatın.
  3. Profesyonel Destek Alın: Manipülasyona uzun süre maruz kalmak benlik algısını ve özsaygıyı ciddi şekilde zedeler. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Şema Terapi veya EMDR yöntemleriyle bozulan gerçeklik algısını ve zedelenen özsaygıyı terapötik çerçevede yeniden inşa etmek mümkündür.

Uzm. Klnk. Psk. Dr. Yaşar Emre Ertürk
Kadıköy, İstanbul — Bireysel & Çift Terapisti

Uzmanlık Alanları:

• İlişki Dinamikleri, Gaslighting ve Duygusal Manipülasyon
  • Şema Terapi, EMDR, BDT ve Gottman Çift Terapisi
  • Narsisistik & Borderline İlişki Ağları

İlişkinizde sürekli kendi gerçekliğinizden şüphe duyuyor, özsaygınızı kaybettiğinizi hissediyorsanız, profesyonel değerlendirme ve psikoterapi süreçleri için randevu takvimimi inceleyebilirsiniz.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.