Rotavirüs

Rotavirus çocuklardaki en önemli ishal etkenlerinden biridir. Rotavirüs, mide ve bağırsaklarda enfeksiyona neden olarak, kusma, ateş ve karın ağrısının eşlik ettiği sulu ishale yol açar. Bebekler ve çocuklardaki ağır mide-bağırsak enfeksiyonunun en sık sebebidir. 5 yaşın altındaki çocuklarda çok sık görüldüğü bilinmektedir. Virüs, aşı ortaya çıkmadan önce tüm dünyada her yıl yaklaşık 2 milyondan fazla çocuğun hastanede yatarak tedavi almasına ve 400 binden fazla çocuğun ölümüne neden olmaktaydı.


Belirtiler Nelerdir?

Rotavirüs enfeksiyonunun belirtileri, virüse maruz kalındıktan sonraki ilk 48 saat içinde başlar. Kendiliğinden geçen sulu ishal şeklinde ortaya çıkabildiği gibi 390C ve üstüne çıkan ateş, kusma, mineral dengesizliği ve ciddi sıvı kaybı yaratan ağır ishal şeklinde de görülebilir. Uzun süre hastanede yatış gerektirdiği için ilk bir yaşta önemli bir enfeksiyondur.

Bulaşma

Çok bulaşıcı olan rotavirüsün özellikle kış aylarında görülme sıklığı artar ve enfekte bireylerin dışkıları ile yayılır. Bulaşma insandan insana temas ile veya virüsün, bulaştığı eşya ve gereçlerden ağız yoluyla sindirim kanalına girmesiyle gerçekleşir.

Aşı Takvimi

Sağlık Bakanlığı rutin  aşı takviminde henüz yer almamaktadir. Ancak daha öncede belirtildiği gibi ciddi hastalık tablosuna yol açabileceğinden;  güvenli, etkili ve  aşısı olan hastalıklara karşı aşı ile bağışıklanmak her çocuğun hakkı olmalıdır.

Ülkemizde  İki farklı firmaya ait iki farklı aşı vardır:

 

  • İnsan rotavirus aşısı 2 ve 4. aylarda yapılmaktadır. (Rotarix)

  • İnsan-sığır rotavirus aşısı 2, 4 ve 6. Aylarda yapılmaktadır. (Rotateq)


 

İlk Rotavirus aşısı 6-15 hafta arasında; en erken 6.haftada, en geç 14 hafta 6 günlükken uygulanmalıdır. 15 haftalıkken aşının ilk dozu için geç kalınmıştır, artık uygulanamaz. Rotavirus aşıları arasında en az 1 ay ara olmalı. 8. Ay bitiminden sonra rotavirus aşısı yapılmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Koray Hacıoğlu Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)