Sabit Köprülerin Bakımı

Yazar Mustafa HafızoğluDiş Hekimi • 20 Haziran 2017 • Yorumlar:

Kron ve köprü yapımı için küçültülen dişlerinizin üzeri “geçici” olarak hazırladığımız kronlarla kapatılmaktadır. Geçici kronlar, dişlerin soğuktan etkilenmesini, dişler küçültülüp ölçü alındıktan sonra yer değiştirmesini önlemek ve kaybolan estetiği bir miktar sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Çok sağlam olmasalar da bu geçici kronları dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz. Diş etlerinizin sağlığı açısından, geçici kronların etrafını çok iyi temizlemelisiniz.

Bir yada birden fazla dişlerinizin eksik olduğu herhangi bir durumda, size kron ve köprü protezi yapıldıysa, kullanım ve bakımınız bu protezin ve protez altındaki dişlerinizin ömrünü uzatacaktır.

Ağız bakımı:

Protez hangi materyalden yapılırsa yapılsın, ağzınızda yabancı bir maddedir.

Kron ve köprünün yanındaki dişlerinizi ve çevresindeki diş etlerinin sağlığını korumak amacıyla ağız bakımına özen göstermelisiniz.

Kötü ağız bakımı sonucunda, diş etlerinde sorunlar ve yan dişlerde çürükler oluşabilir.

Ağız bakımı; normal diş fırçalamasının günde en az üç defa yapılması, ara yüz fırçalarıyla diş aralarının ve köprüde eksik olan dişlerin altlarının (köprü gövdesinin dokuya bakan alt tarafı) iyi temizlenmesi şeklinde yapılmalıdır.

Ayrıca, yine dişler arası bölgeler ve köprü gövdesinin altında, diş ipliği kullanmanız gerekmektedir.

Porselen kron ve köprünüzü diş macunu kullanmadan bile fırçalayabilirsiniz.

Fırçalamanın yavaşça diş etlerinden dişlere doğru yapılması önemlidir.

Ayrıca, basınçlı su, kürdan, plak boyama solüsyonları, lastik stimülatörler vs. kullanarak gıda artıklarını temizleyebilirsiniz.

Bir bölümü ince, bir bölümü kalın diş iplikleri kron-köprü protezlerinin ara yüzeylerini daha rahat temizlemektedir.

Yemeklerden sonra sakız çiğnemek mevcut gıda artıklarının diş etlerinin arasına itilmesini sağlayacağından, zararlı etki oluşturabilir.

Ayrıca sabit protezin yerinden oynamasına veya çıkmasına da neden olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)