Sabit Saat Uygulaması Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Yazar Sedef YıldırımPsikolog • 30 Haziran 2022 • Yorumlar:

‘’MUTLULUK HORMONU GÜNEŞ IŞIĞI İLE BAĞLANTILI’’

Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salgılanması için güneş ışınına ihtiyaç duyarız. Güneş ışığının üzerimizde fizyolojik temelli psikolojik etkileri yaşanır. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salgılanması, güneş ışığının yüksek olduğu zamanlarda artıyor. İnsanın kendini mutlu hissetmesi için salgılanan bu hormonun, bireyin kendini iyi hissetmesinde etkisi çok büyük. Güneş ışığının az olduğu zamanlarda ise melatonin salgılanıyor. Melatonin insanın uyuması için salgılanan hormondur.

Mevsim geçişlerinde güneş ışığı azaldığında mevsimsel depresyon adı verilen duygusal dalgalanmalar yaşanır. Bireyler bu dönemlerde kendilerini daha halsiz, yorgun ve mutsuz hisseder. Bu da olumsuz düşüncelerin ortaya çıkmasına ve depresyon belirtilerinin artmasına neden olur. Güneş ışığına daha az maruz kalınması, mevsimsel depresyonun kalıcı bir hal almasına sebep olabiliyor.

Aslında doğal olan güneş ışığı ile uyanmamız. Kalıcı saat uygulaması ile aydınlık akşamların uzamasına rağmen güneşe maruz kaldığımız saatlerin azaldığını söyleyebiliriz. Öğrenciler ve çalışanlar eski uygulamada güneş battıktan sonra eve dönüyorlardı. Yeni uygulama ile havanın geç kararıyor olmasına rağmen, yine güneş battıktan sonra evlerine dönüyorlar. Bu durum da maruz kalma süresinin azalmasına sebep oluyor. Geçmiş uygulamada gün ışığı ile birlikte doğal bir şekilde uyanılırken, şimdi bu da mümkün olmuyor.

‘’UYKUDAN NE ZAMAN UYANILDIĞI ÇOK ÖNEMLİ’’

 

Sabit saat uygulaması özellikle çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyen bir uygulama. Karanlık nedeniyle beynin uyanışı doğru ve vaktinde gerçekleştirememesi, çocukların okuldaki dikkat sürelerin kısalmasına sebep oluyor. Çocukların okuldaki verimleri ciddi şekilde düşüyor. Uykunun kaç saat olduğundan çok uykuya nasıl gidildiği ve nasıl uyanıldığı önemlidir diyebiliriz. Çocuklar vücutlarını tam uyandıramadıklarında kahvaltı edemiyorlar, doğru besin alamıyorlar. Kahvaltı yapamayan bir vücut kendini gün içinde iyi hissedemiyor ve bu durum performans düşüklüğüne sebep oluyor. 

 

"GÜVENLİK KAYGISINA NEDEN OLUYOR"

 

Ülkemizde artan şiddet vakaları da var. İnsanlar sabah işe giderken de akşam işten dönerken de karanlıkta güvenlik kaygısı duyuyorlar. Bireyler, kendilerini güvende hissetmedikleri bir psikolojide mutlu hissedemezler. Bu da depresyonu artıracak önemli etkenlerden biridir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)