Saç

Yazar Belma TürsenDermatolog • 28 Eylül 2021 • Yorumlar:

Sağlıklı, uzun ömürlü ve parlak saçlar için dikkat edilmesi gereken önemli birkaç konu var. Öncelikle genetik miras tabii ki önemli fakat bizlere de çok iş düşüyor.

Öncelikle iyi ve yeterli beslenme, kaliteli ve yeterli uyku ve stres kontrolü çok önemli. Besinlerdeki proteinler ,amino asitler, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineraller saç icin yapı taşlarıdır. Çinko, demir ,selenyum, bakır , biotin ve diğer B grubu vitaminler, A vitamini, E vitamini , D ve C vitaminleri hem saçın uzamasında hem de dökülmeyi azaltmada bize çok fayda sağlamaktadır. Mevsiminde yenilen meyve ve sebze, kuruyemişler, ,et ,oğurt ve özellikle yumurta tüm vitamin ve mineralleri içinde bulunduran müthiş gıdalardır. Aksi bir durum yoksa hergün yenmelidir .  Saçın beslenmesini engelleyen sigara saçlı derinin kan dolaşımını bozduğu için bırakılmaldır, bırakılamıyorsa da miktarı azaltılmalıdır.

Saçlar aksi bir durum yok ise günaşırı yıkanmalıdır , sık yıkama hem saçlarımızı kurutabilir hem de saçlı derimizin doğal florasını bozarak cildi hassaslaştırıp dökülmeyi tetikleyebilir. Saça uygun olmayan şampuanlar ve deriye uygulanan saç kremleri hem dökülme yapar hem de  saçlı deri şağlığını tehdit eder. Sac ve derisi yağlı ise bu duruma uygun şampuanlarla daha az dökülen ve rahat saçlara kavuşabiliriz. Saç uçları kuru ise güvenilir saç bakım sprey ve serumları ile bu kuruluk ile mücadele edebiliriz. Saç uçlarını da 6 ila 8 haftada bir kestirmek ve çok sıkarak uzun süreli toplamamak gerekir.

Bazen ameliyat sonrası, psikolojik travmalarla birlikte, ağır dietlerden sonra, tiroid hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalığı, demir eksikliği anemisi gibi durumlar var ise dökülmelerle sadece ağız yoluyla alınan besinlerle ve vitaminlerle mücadele edemeyiz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)