Diyetin Deri Hastalıklarıyla İlişkisi

Yazar Belma TürsenDermatolog • 13 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Yıllardır birçok deri hastalığının diyetle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda diyetin hastalık gidişatını etkileyebileceği yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Diyetin geleneksel olarak deri hastalıklarının tedavisi üzerine etkisi de bulunmaktadır. Bazı olgularda diyet müdahaleleri, akne gibi bazı hastalıkların gidişatını etkileyebilir. Deri yaşlanması ve deri kanserleri gibi diğerlerinde ise diyeter değişiklikler, hastalık gelişimini önleyebilir. Sedef gibi diğer bazılarında ise dermatolojik hastalık, sistemik hastalıklar ilişkili olarak hastanın sağlığını değiştirebilir. Son olarak deri hastalıklarında kullanılan kortizon gibi bazı tedaviler diğer hastalıkların riskini arttırdığı için, diyeter değişiklikler bu riski azaltabilir. Diyet dermatolojide birçok hasta tarafından önemsenmektedir. Latince kelime olarak diyet “diaete” yaşam yolu için reçete ve Yunanca’da ise “diaita” yaşam yolu, rejim ve konut anlamlarındadır. Klasik dermatolojik hastalıklardan diyet dermatitis herpetiformiste rol oynar. Aşağıda dermatolojide diyetin rolünün etkinliği üzerinde sınıflandırmalar yapılmıştır.


Diyetin kesin rolünün olduğu dermatolojik hastalıklar: Dermatitis herpetiformis


Diyetin etyopatogenezde ihtimali rolü olan hastalıklar: Atopik dermatit, akne vulgaris, psoriasis vulgaris (sedef), pemfigus, ürtiker (kurdeşen), kaşıntı, allerjik temas ekzeması


Hastalığın etyopatogenezinde diyetin direkt spesifik faktör rolünün oynadığı dermatolojik hastalıklar: Balık kokusu sendromu, toksik yağ sendromu, fiks ilaç döküntüsü.


Eliminasyon diyetinin zorunlu veya diyeter desteğin faydalı olduğu genetik ve metabolik hastalıklar: Fenilketonüri, tirozinemi, homosistinüri, galaktozemi, Refsum hastalığı, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği, ksantomalar, gut, porfirya.


Spesifik besinlerin eksikliği ve fazlalığı ile ilişkili hastalıklar: Kwashiorkar, marasmus, frinoderma, pellegra, skorbüt, akrodermatitis eneteropatika, karotenemi, likopenemi.


Diyeter kesin ilişkisi tanımlanmamış karışık hastalıklar: Rozasea (gülleme), vitiligo (ala), aftöz ülserler (ağız yaraları), kutanöz vaskülit (deri damarı iltihabı), telojen effluvium (saç dökülmesi).

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)