Sadakatsizlik ve Kıskançlık

Yazar Ebru ÖzerAile Danışmanı • 27 Nisan 2021 • Yorumlar:

Kıskançlık derinlemesine incelendiğinde kökenini erken çocukluk döneminden ergenliğe kadar uzanan kişinin bireysel dinamikleriyle yakından ilgili bir duygudur.çocukluğunda yaşadığı yetersizlik ve değersizlik duygularına gecikmeli bir tepki olarak da kendini gösterebilir. Böyle bakıldığında kişinin kendilik değeri ve ego gücüyle de oldukça bağlantılı olduğu görülüyor.

Birey içinde yaşadığı sosyo kültürel çevrede kıskançlık ve aldatma olaylarına verilen verilen tepkiler denetlenir. Birey içinde yaşadığı toplumun içinde öğrendiği kurallar gereğince kıskanmayı öğrenir. Yakın ebeveynlerini yada rol model aldığı bireyleri seçici içselleştirme yoluyla kıskançlık tutumunu öğrendiği gözlemlenir.

  Şu soruyu kendi ilişkimize sormak doğru olacaktır. ‘ihanet mi ilişkiyi bu hale getirmiştir yoksa gitmeyen ilişki mi ihanete kapı açmıştır.’ Buradaki tavrımız bu durumun neden ortaya çıktığını anlamaya çalışmak olmalıdır. Ancak bu şekilde zarar gören ilişki yeniden yapılandırma ile geliştirilebilir. Tabii ki yeniden yapılandırılmalı mıdır? Sorusu ilk akla gelen sorulardan . Bu bireysel tercihlere kalmış bir durumdur. Birçok ilişki aldatma ve kıskançlık sorunsalıyla son bulsa da bu sorunla karşılaşan ve yardım alan çiftler ilişkilerinin daha doyumlu hale geldiğini ifade etmektedirler. Bunun sebebi ise sorunların saptanıp üzerinde çalışılması ve biliş sistemlerinin değiştirilip esneklik kazandırılmasıdır. İlişkilerdeki beklentiler ve ilişkiyi yıpratan faktörler incelenip nedenleri araştırılıp anlaşıldığında daha iyi kavranacaktır.

   Toplumda seven insan kıskanır yargısı nesilden nesile aktarılıyor. Kıskançlık yaşayan kişi yaşadığı yoğun duygunun açıklamasını seviyorum diye yapabiliyor. Yapılan araştırmalar sevginin kıskançlıkla bağlantısının oldukça düşük olduğu saptanmıştır. Böyle iki çok güçlü duygunun bir arada olmasının bir arada olması oldukça zordur.

  Yoğun kıskançlık yaşayan insanlara baktığımızda bu durumu  ilişkilerini koruyucu ve sahip çıkıcı bir yolu olarak sahip çıkmaktadırlar. İlişkiyi korumanın yolu paylaşım , anlayış ve özveriden geçer. Fakat kıskanç bireyler bunu küserek ,takip ederek ve tehdit ederek ve zor kullanarak yapmaya çalışırlar.Tehdit ya da baskıyla karşıdaki kişinin sevgisi artmaz.sadakat tehditle değil sevgiyle kazanılan bir durumdur. Bu baskı arttıkça partnerin uzaklaşmasına yada durumu kurtarmak için bir yalandan diğerine sürüklenmesine sebep olur. Kıskanç bireyler  aynı zamanda her ortamda rekabet edecek birini bulurlar. Kişi kendisini birilerinden üstün görür ya da birilerinden daha aşağıda hissetme eğiliminde olur. Buradaki sorun rekabet edeceği kişide değil bireyin kendi dinamiği ve kendi güvensizliği ile ilgilidir.kişi bulunduğu ortamda ilan ettiği rakibi yense de içsel mekanizma değişmediğinde tekrar birini bulup kendini yorucu bir savaşın içine sokacaktır.

  Kıskançlık incelendiğinde kadınların duygusal erkeklerin ise cinsel aldatmaya yönelik daha fazla kontrol ettikleri gözlenmiştir. Kıskançlığın nedenlerine değinecek olursak öncelikle bireylerin kendi özüne yönelik güvensizlik yetersizlik ve düşük benlik saygısını etkilemekte ve kıskançlık duygusunun temelini oluşturmaktadır. Başka bir faktörde kişinin geçmiş ilişkilerinde terk edilmeyi yaşamış olması ve durumun kişide derin güvensizlik hislerini tetiklemiş olması yatıyor. Bu kişiler terk edilmekten çok korkarlar. Genellikle tutarsız ani çıkışları , öfke patlamaları olan bakım verenlerle büyümüş olan bireylerde  güvenli bağlanmayı kesintiye uğratan yaşantılara maruz kalma bu durumu arttıran faktörler arasındadır.

  Kıskançlığın çözümü için bu duygunun farkında olmaları gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki ilişkilerde sorun kıskançlıktan daha çok ona verilen tepkilerde yatmaktadır. Kişinin öncelikle düşünceleri sonucunda doğan bu davranışlarının değerlendirilmesi gerektirmektedir. Kıskançlık sevginin sevginin değerlendirilmesinde bir ölçüt değildir. Bu yargının bir an önce değiştirilmesi gerekmektedir. 

Eğer sevdiğinizi ve sevildiğinizi göstermek istiyorsanız bunu kıskançlık yoluyla değil doğrudan olumlu tutumlarla göstermeniz daha sağlıklı ve doyurucu olacaktır. 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)