SAFRA KESESİ TAŞLARI

Yazar Ersoy TaşpınarGenel Cerrah • 9 Ocak 2017 • Yorumlar:

SAFRA KESESİ TAŞLARI

Safra kesesi nedir?

Safra kesesi karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin alt kısmında bulunan ve karaciğere yapışık armut şeklinde 50 ml hacmi olan bir organdır. Safra kesesi safranın depolanıp konsantre edilip salgılanmasını sağlar. Karaciğerden günde yaklaşık olarak 500-1500 ml kadar safra salgılanır ve kanallar yoluyla safra kesesine gelip burada birikir ve bağırsaklardan özellikle yağların emilimini sağlamak başta olmak üzere çeşitli fonksiyonları yerine getiriyor. Safra kesesi bu oluşan safranın bir kısmını depolayarak özellikle yağlı gıdalar, çikolata, yumurta gibi gıdaların tüketilmesiyle kasılarak içeriğini onikiparmak bağırsağına boşaltıp sindirime yardımcı olur.

Safra kesesi taşları nasıl oluşur?

Her 10 erişkinden birinde olan safra taşı özellikle 30 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülüyor. 60 yaşından sonra erkeklerin yüzde 10-15’inde kadınların yüzde 30-40’ında safra taşı oluşuyor. Safra kesesinin normal akışkanlığında sorun olmaz iken,uzun süren açlıklar gibi durumlarda safra akışkanlığı azalıp tortu oluşturmaya başlar. Oluşan bu tortu safra kesesi taşlarına zemin hazırlar. Safra kesesi taşları çoğunlukla kolesterol kristallerinden oluşan yumuşak,gri-kahverengi, kolay ezilebilen taşlardır. Çok azı kalsiyum ve bilirubinden oluşan siyah, sert pigment taşlarıdır.

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?

Tekrarlayan karın ağrısı atakları; karnın sağ üst kısmında ya da göbek üzerindedir, sıklıkla sağ kürek kemiğine doğru yayılır. Ağrı genellikle ağır yemeklerden sonra başlar, yavaş yavaş artar ve kesilmeden bir kaç saat sürer (bilier kolik). Bulantı ve kusma, ağrıya eşlik edebilir. Karında şişkinlik ve geğirme de gözlenebilir.Bu şikayetler görüldüğü üzere mide rahatsızlıklarında da görülebilmektedir. Bu nedenle hekimin uygun gördüğü hastalarda gastroskopi yapılması gerekebilir.

Safra kesesi iltihabı (kolesistit) nedir?

Safra kesesi taşları çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmaksızın sessiz olarak safra kesesinde bulunurlar. Check up, başka hastalıkların tanısı konma esnasında yapılan tetkiklerde rastlantısal olarak bulunurlar. Oluşan taşların herhangi bir şekilde enfekte olması veya safra kesesi kanalını tıkaması halinde safra akışı engellenir kese duvarında ödem gelişir,damarlanması bozulur. Taşların sayısının fazlalığı,milimetrik boyutta ‘’küçük taşlar’’ olması ve 2-3 cm den büyük çaplarda olması safra kesesi iltihabı olasılığını arttırmaktadır. Tıkanıklığın daha da uzun sürmesiyle kese duvarında çürüme ve delinme meydana gelebilir. Bu durum sıklıkla KARIN AĞRISI olarak belirti verir. Ağrı karın sağ üst tarafında, sırtta sağ kürek kemiğinin altında hissedilir. Ağrıya ek olarak; hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetler eklenebilir. Safra kessesinin delinmesi halinde ise çok şiddetli karın hastalığı ile ortaya çıkan acil ameliyat edilmesi gereken bir durum ortaya çıkar (akut batın sendromu) gelişir. Bu noktada zaman önemlidir, en kısa zamanda bir genel cerrahi uzmanına görünmek gerekmektedir.

Safra kesesinde taş var ama şikayet yok ne olur?

Şikayetiniz yoksa ömür boyu bu şekilde kalabilir, yani bir şey olmayabilir. Ancak günün birinde safra kesesi iltihabı (akut kolesistit), safra kesesindeki taşın safra kanalına düşmesi sonucu sarılık ve safra yolu iltihabı (akut kolanjit),pankreas kanalının taş ile tıkanması sonucu pankreas iltihabı (akut pankreatit) gelişebileceği de unutulmamalıdır. Safra kesesi taşı belirti veriyorsa (ağrı, hazımsızlık vb) istenmeyen ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Şikayet oluşturmayan (asemptomatik) safra kesesi taşları genellikle diğer nedenlerle karın ultrasonografi ya da tomografisi yapılırken tespit edilir. Belirtisiz (asemptomatik) safra kesesi taşlarının her sene % 3-5 i semptomatik (belirti verir) hale gelir. 20 sene içinde yaklaşık üçte biri semptomatik olur.

Safra kesesi taşı şikayeti olmasa da şu kişilerde safra kesesi alınmalıdır:

• Yaşlı ve diyabeti olanlar; bunlarda komplikasyon (istenmeyen bir durum) gelişirse sonuçları diğer sağlıklı bireylere göre daha ağır olur.

• Uzun bir zaman sağlık hizmetine ulaşamayacak olanlar; kışın ulaşımın kapandığı bölgelerde oturanlar, gemi mürettebatı, astronot vb.

• Porselen safra kesesi olanlar; bu insanların safra kesesi duvarı kalsifiye olmuştur, kese filmlerde ve bilgisayarlı tomografide yumurta kabuğu gibi görünür. Bunlarda safra kesesi kanseri gelişme riski artmıştır.

• Safra taşı 3 cm den büyük ya da 0.5 cm den küçük olanlar. Özellikle küçük taşlar safra yoluna düşerek sarılık ya da akut pankreatite neden olabilir.

• Safra kesesinde 10 mm’den büyük polipi olanlar.

Safra kesesinde taşı var ve şikayetleri de var şimdi ne olacak?

Öyleyse siz laparoskopik kolesistektomi adayısınız. Mümkün olan en kısa sürede ameliyat olmalısınız, bekleme periyodunda da diyet yapmalısınız. Diyetten kasıt ağır, yağlı, kızartma, çikolata ve yumurta gibi gıdalardan kaçınmanızdır.

Kapalı safra kesesi ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi) nedir?

Bu safra kesesi ameliyatı açık ameliyatta kullanlan aletlerden daha farklı, daha uzun altlerle yapılır. Karın içi önce karbondioksit (CO2) ile şişirilerek bir çalışma sahası oluşturulur. Kullanılan aletlerin çapına göre 0.5 - 1 cm lik deliklerden bu uzun aletler ve bir teleskop (kamera) içeriye yerleştirilir. 1,3 veya 4 delikten işlem gerçekleştirilir. Monitöre bakarak safra kesesinin tamamı, bu uzun aletlerle çalışarak çıkarılır.

Açık safra kesesi ameliyatı nedir?

Göbek üstünden orta hattan yada sağ kaburga yayının alt kısmından kesilerek yapılır. Günümüzde mecbur kalmadıkça sırf safra kesesini almak için bu şekilde ameliyat pek yapılmaz olmuştur. Kapalı safra kesesi ameliyatı yapılırken kesenin fazla iltihaplı olması ve anatomik yapıların belirlenememesi durumunda açık ameliyata geçilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)