Sağlıklı Beslenme Hakkında Genel Bilgiler

Yazar Ebru Okumuş KolçakDiyetisyen • 3 Aralık 2018 • Yorumlar:

  1. Kilo kaybı için Günde kaç kalori almalıyım ?

Bireyin gün içerisinde kaç kalori alacağı bireyin, yaş,cinsiyet,boy,kg,hastalık durumu, ilaç kullanımına göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla genel bir öneri vercek olursam kadın bireyler için günlük ortalama 1600 kalori, erkek bireyler içinse ortalama 1800 kalorilik bir diyet kilo kaybı için başarı sağlayacaktır.

  1. Diyet sürecinde ideal kilo kaybı ne olmalıdır ?

Sağlıklı bireyler için Haftada 500gr ile 1 kg arasında kilo kaybı dünya sağlık örgütünün önerisidir. Ek olarak obez ve morbid obez bireylerin kilo veriş hızı daha fazla olmaktadır ancak aylık 6 kg ve üzerindeki ağırlık kaybı sağlık sıkıntılarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

  1. Kısa sürede çok kilo vermek istiyorum mümkün mü ?

Vücunuzdaki istenmeyen kilolar kısa bir süreç sonunda alınmadığı için, kilolarınızdan bir anda kurtulmak çokta mümkün ve sağlıklı bir yol değildir.

  1. Vücudu çok düşük kalorili diyetlerle aç bırakmak kilo kaybı için doğru bir yöntemmidir ?

Hayır. Çünkü bu şekilde kaybedilen vücut ağırlığı kas ağırlığıdır. Yani yağsız dokulardır. Böylelikle kas ağırlığından oluşan kayıplar ; baş dönmesi, baygınlık hissi, uykusuzluk, kansızlık, saç dökülmesi, yorgunluk, kramplar, ruhsal bozukluklar ve karaciğer glikojen depolarında azalmalar görünmektedir.

  1. Arkadaşımla aynı diyeti uyguladık, o benden daha çok kilo Verdi. Neden ?

Diyet programları kişiseldir. Bir başkasıyla aynı diyeti paylaşmak doğru bir davranış değildir. Çünkü her bireyin boy, kilo, aktivite düzeyi, hastalık durumu, metabolizması, yaşam tarzı ve diyete verdiği cevap birbirinden farklıdır. Doğru bir diyet programında tüm bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Her birey kendi yaşam tarzına göre beslenme uzmanları desteğiyle sürdürülebilir ve verimli bir beslenme programını oluşturmalıdır.

 

  1. Hergün diyet programımda yazan aynı şeyleri yemek zorundamıyım?

Hayır. Diyette çeşitlilik önemlidir. Hem kişinin diyetten sıkılmaması için hem de metabolizmanın canlı kalabilmesi için bu oldukça önemlidir. Her gıdanın bir alternatifi vardır. Doğru miktarlarda bu alternatifler tüketildiği sürece diyet süreci daha da keyifli geçecektir.

 

  1. Kilo vermek için mucizevi besinler var mıdır ?

Mucizevi besin diye birşey maalesef yoktur. Kilo kaybı için hiçbir besin tek başına yeterli değildir. Ancak çeşitli beslenerek ve kişiye özgü doğru ve sürdürülebilir bir diyet programıyla kilo kaybı sağlanabilir.

 

  1. Zayıflamak için suyu öğün aralarında mı içmek gerekir ?

Zayıflamak için suyu yemeklerden once içmek gerekir. Yemek öncesi içilen su mide kapasitesini dolduracağı için tokluk hissi verecektir ve yenilen yemek miktarını azaltacaktır. Yemek aralarında içilen su ise iştah açabilir.

 

  1. Ev dışında hangi besinleri tercih etmeliyim ?

Beslenme bir bütündür ve bu bütünün parçaları karbonhidrat, protein ve yağlardır. Dolayısıyla günlük beslenmemizde hepsine yer vermeliyiz. Çeşitlilik önemlidir. Ev dışında beslenmemiz gereken durumlarda daha hafif, daha az yağlı besinleri tercih etmeliyiz. Et tüketirken pişirme yöntemine dikkat edilmeli. Tercihen ızgara veya haşlama yöntemi benimsenebilir. Soslu ve yağ miktarı yüksek olan gıdalardan, kızartmalardan uzak durulması gerekmektedir.

 

  1. Gece yatmadan önce birşeyler atıştırmak zararlımıdır ?

Hayır değildir. Aslında bu bireyin saat kaçta uyuduğuyla ilişkilidir. Bizler genelde son ara öğünün hafif ve uykudan 2 saat öncesinde tüketilmiş olmasını isteriz. Bu şekilde gece kan şekeri düşüşlerinin ve kahvaltıda kendinden geçercesine beslenmenin önüne geçilmiş olunur.

 

  1. Hiç yağ tüketmeden birey zayıflabilir mi ?

İhtiyacımızdan fazla yediğimiz her besinin fazlası yağ olarak depolanıyor, bunun için o besinin içinde yağ olması fark etmiyor. Fazladan yediğiniz ekmek, leblebi, elma ve sebze de yağ olarak depolanıyor. Vücuttaki karbonhidrat deposu, acil ihtiyaç halinde beyne yakıt gönderiyor. Ama asıl enerji deposu, yağlar. Bu yüzden kilo verme programlarında günlük diyette karbonhidrat ve proteinle ölçülü miktarda yağ mutlaka yer almalı. Araştırmalara göre sağlıklı kilo vermenin en iyi yolu, besinler arasında denge sağlarken özellikle sebze ve meyveye geniş yer verip lif miktarını mümkün olduğunca yükseltmek.

 

  1. Diyette ekmek tüketimi zararlımıdır ?

Hayır aksine diyette ekmek tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü günlük aldığımız enerjinin %55-60’ını karbonhidratlardan karşılamak zorundayız. Çünkü beynin asıl enerji kaynağı glikozdur yani karbonhidrattır. Protein veya yağ değildir.  Ekmekte iyi bir karbonhidrat kaynağı olduğuna göre diyette ekmek tüketmemek yerine, hangi form ekmek tükettiğimize ve ne kadar tükettiğimize dikkat etmemiz daha önemli bir durumdur.

 

  1. Limon/limonlu su tüketimi zayıflatır mı ?

Öncelikle hiçbir besin mucizevi değildir ve tek başına yağ yakımını sağlamaz. Bu da halk arasında doğru bilinen yanlışlardandır. Limonlu suyun alkali değeri yüksektir. Dolayısıyla az da olsa metabolizmayı hızlandırabilir ama tek başına yeterli değildir.

 

  1. Kilo vermek için yapılan yanlışlar nelerdir ?
    • Uzun süre aç kalmak
    • Ekmeği beslenme programından çıkarmak
    • Tek besine dayalı beslenmek
    • Düşük kalorili diyetler
    • Meyveyi diyette sınırsız tüketmek veya şekerli diye hiç tüketmemek
    • Yeteri kadar su içmemek
    • Light ürünleri sınırsızca tüketmek
    • Zayıflama ilacı kullanmak
    • Yemekleri hızlı yemek
    • Sürekli tartılmak ve sonuç odaklı olmak

 

  1. Besinlerdeki demir emilimini nasıl arttırabiliriz ?

Fe eksikliği; yorgunluk, üşüme, halsizlik, deride solgunluk, sürekli çarpıntı ve uyku haliyle karakterizedir. Demir içeren besinler C vitamini ile birlikte tüketilmelidir. Çünkü C vitamini, demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar. Bu nedenle, C vitamini içeren meyve-sebzelerden (kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklılar, biber, kavun gibi),  günlük olarak mutlaka aldığınıza emin olun. Örneğin; emilimi arttırmak için; portakal suyunun içine pekmez karıştırabilir, sebzeleri et/kıyma ile pişirebilir, kurubaklagil yemeklerinin yanında bol limonlu salata tercih edebilirsiniz.

 

  1. Diyet sürecinde canımız tatlı çektiğinde hangi besinleri tercih etmeliyiz ?

Diyet süresince tatlı isteği hem psikolojik hem de fizyolojik bir durum olabilir. Özellikle diyetinizin enerji ve karbonhidrat düzeyi yeterli değilse kan şekeri düşeceğinden tatlıya meyil daha da artmaktadır. Ya da diyet psikolojisiyle tatlı isteğiniz artabilir.  Tatlı isteğinizi kayısı, erik, üzüm gibi kuru veya taze meyvelerden veya haftada bir gün olmak şartıyla 3-4 parça bitter çikolata veya haftada 1 kez 2 top dondurma gibi alternatifler beslenme uzmanınız uygun gördüğü takdirde beslenmenize eklenebilir.
 

  1.  Yemek saatlerimizi nasıl belirlemeliyiz ?

Her bireyin biyoritmi ve yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Bu yüzden bireyler yemek saatini kendi yaşantısına göre belirlemelidir. Önemli olan gün içerisinde alınan kaloridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)