Sağlıklı Beslenme ve Alışkanlıklar “Ailede” Başlar

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 31 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Daha sağlıklı beslenmeye çalışıyor ancak tüm aileyi bir araya getirmekte zorlanıyor musunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz.

Bir diyetisyen olarak, ailelerin karşılaştığı zorlukların farkındayım. Stres, yoğun çalışma, bütçe kısıtlaması, sınırlı gıda erişilebilirliğine kadar birçok engel sağlıklı alışkanlıkların önüne geçebilir. Ayrıca aile üyeleri her zaman ne yiyecekleri konusunda hemfikir olamayabilirler.

Özel bir diyet programı uygulayan ebeveynler, ailenin geri kalanından farklı şekilde yiyebilir. Bu da maalesef stres faktörünü arttırabilir. Peki bu dengeyi nasıl sağlayabiliriz derseniz işte  sizin için 5 ipucu 

1.Mükemmeliği Bırakın ve Esnek Olun 

Her zaman diyet listesine bağlı kalamayabilirsiniz. Planladığımız bir günde işler aniden  değişebilir ve bu sürecin normal olduğunu bilmelisiniz.  

Mükemmel bir diyete sahip olma baskısını ortadan kaldırarak, aileniz için ve sizin için işe  yarayan daha sağlıklı bir beslenme yolu bulabilirsiniz. 

2. Yiyeceklerle Sağlıklı İlişki Kurun 

Bazı yiyeceklerin besin değerleri diğer yiyeceklere göre daha besleyici olsa da besinleri “kötü”  olarak adlandırmayın.  

Besinlerle sağlıklı ilişki kurmayıp, “çok kısıtlayıcı olmak” stres ve gerginliğe sebebiyet verebilir. 

“Tüm yiyecekler ılımlı tüketildiğinde sağlıklı bir yaşam tarzına uyabilir.” Besinleri kendinize  ve ailenize yasaklamadan, “her zaman” ve “bazen” tüketilecek yiyecekler olarak  adlandırabilirsiniz. Örneğin; meyveler ara öğün için her zaman harika bir seçenektir. Ancak  “bazen” doğum günü pastanız sadece birinin doğum günü olduğunda olur. Süreci kontrollü  yönetirseniz yıllardır kendinize yasakladığınız pastayı yemenin sizi rahatsız etmeyeceğini  göreceksiniz.

3. Sağlıklı Beslenmenin Kilonuz ile Alakası Olmadığını Anlayın 

Diyetler sadece kilo vermek için değil sağlıklı yaşamayı öğrenmek için de yapılır. Bu bilgiyi  önce siz benimseyin. 

Çocukların yanında vücut ağırlığı ile ilgili konuşmak çocuklar için olumsuz düşünce ve  davranışlara yol açabilir.  

Yiyeceklerin kalorisi veya yağ içeri hakkında konuşmak yerine, tadı, sağladığı faydaları  hakkında konuşun. 

Ebeveynlerden olumlu konuşmalar duymak, çocuklarda sağlıklı bir vücut imajı ve benlik  saygısı oluşturmaya ve sürdürmeye yardımcı olur. Bunu unutmayın. 

4.Yemek Hazırlamayı Öncelik Haline Getirin 

Çalışan ebeveynlerden sıklıkla duyduğum, evde yemek yapmak için zamanlarının olmaması.  Hafta içi işten geç çıkıldığı günler dışardan yemek söylemek hepimiz için çok pratik bir seçenek  ama ne kadar sürdürülebilir?  

Hafta sonu 1-2 saat ayırarak toplu yemekler hazırlayabilirsiniz. Böylelikle hafta içi işten sonra  hem siz hem de çocuklarınız evde güvenle hazırlamış olduğunuz yemekleri tüketir. Ayrıca tüm  işi kendi başınıza yapmak zorunda değilsiniz. Ailenizle beraber yemek hazırlamak,  çocuklarınız için güzel bir sorumluluk örneği olacaktır. 

5.Ailece Yemek Yiyin 

Bir aile olarak birlikte yemek yemenin, daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmek,  sosyal-duygusal gelişime yardımcı olmak gibi faydaları vardır. 

Yapılan araştırmalar, birlikte yemek yiyen ailelerin çocuklarında daha az fast food, daha fazla  meyve-sebze tüketme eğiliminde olduğunu göstermiştir. 

Sadece çocuklar değil, yetişkinler için de faydaları var. Yapılan bir başka araştırmada, ailece  sofrada oturmak yetişkinlerin daha yüksek özsaygı düzeylerine ve daha düşük depresyon- stres  oranlarına sahip olduğunu göstermiş.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)