Sağlıklı Beslenme

Yazar Beste MertDiyetisyen • 27 Nisan 2022 • Yorumlar:

Son yıllarda toplumun genel problemi olan obezite ve fastfood tüketimi artık ciddi oranda bir sağlık sorununa dönüştü. Çünkü günlük tempolu hayatın akışından dolayı öğünlere veya yiyeceklere gerekli zaman ayıramamaktayız. Öğünler yerine daha hızlı hazırlanabilecek fastfood veya aperatif yiyeceklere yöneldik ve bu nedenle obezite de artış gösterdi. Ve almış olduğumuz kilolar sadece görüntümüzü değil sağlığımızın da bozulmasına neden oldu. Öncelikle besin grupları 4 e ayrılır:

• Süt ve süt ürünleri

• Ekmek ve tahıllar

• Et,yumurta ve kuru baklagiller

• Meyve ve sebzeler

Tüm besin gruplarına vücudumuzun ihtiyacı vardır. Mutlaka bir günümüzde tüm besin gruplarına yer ayırmalıyız.

Peki sağlıklı bir beslenme için neler yapmalıyız? Sağlıklı bir beslenme düzenli ve planlı yaşamak ile gerçekleştirilebilir. Çünkü bireyin uyku düzeni, beslenmesi, psikolojik durumu, günlük fiziksel aktivitesi birbirine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu yüzden çalışma saatlerimize uygun aralıklarda sık sık ve az az beslenme şekli en doğru olanıdır. Beslenme alışkanlık haline getirilmeli ve gün içerisinde yapılan bir yürüyüş veya spor ile desteklenmelidir.

Öğün atlamak kilo kaybı sağlar mı?HAYIR. Maalesef en çok yapılan yanlışlardan birisidir. Aç kaldığımızda kilo kaybı olduğunu düşünürüz fakat öğünleri aperatiflerle geçiştirmek, yemeğe zaman ayırmamak veya o öğünü atlamak bize kilo kaybı sağlamaz. Sindirim sistemimizin çalışma şekli böyle değildir. Bu durumlarda vücut kendini açlığa alıştırır belli bir süreden sonra açlık hissetmeyiz. Uzun süren açlık sonrasında ki her besini vücut yağ olarak depolar. Bu yüzden her ana öğün için en az 20 dakika zaman ayırmalıyız ve mutlaka her besin grubundan (karbonhidrat, protein, yağ) tüketmeliyiz.

Sağlıklı beslenmede dikkat edilecekler!!

Aile desteği, eş desteği, psikolojik destek, spor desteği alınmalı. Kişiler aynı ev içerisinde ayrı yemekler tüketmemeli.

Günlük yenilenler porsiyonları ile not olarak tutulmalı. Hem kendimizi kişisel takip hem de ne kadar sağlıklı beslendiğimizi görmek adına.

Günlük su tüketimi mutlaka bilinmeli. (Günde en az 2-2,5 lt olmalı- Çorba, çay, kahve gibi sıvılar dışında)

Sebze ve meyveler mevsimine göre tüketilmeli. Haftada en az 1 kez balık tüketilmeli

Gün içerisinde en az 30-45 dk kadar spor veya yürüyüş yapılmalı

Yemekleri pişirirken çok daha hafif ızgara, haşlama, fırında yöntemler tercih edilmeli 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Beste Mert

Diyetisyen Dyt.

Randevu al