Sağlıklı Bir Yeni Yıl İçin Önemli İpuçları

Yazar Merve Gör • 9 Ocak 2024 • Yorumlar:

Her yeni yıla girildiğinde, çoğumuz yeni kararlar almaya ve yeni bir başlangıç ​​yapmaya söz verdiğimiz bir zaman diliminde buluruz kendimizi. Sağlıksız alışkanlıklara ve yaşam tarzı seçimlerine elveda demenin fiziksel, zihinsel ve hatta kişisel olarak olumlu değişiklikler oluşturmaya odaklanmanın tam zamanı. Yılınıza doğru bir başlangıç yapmak için, şimdiye kadarki en sağlıklı yılı geçirmenize yardımcı olacak basit sağlıklı ipuçlarını hayatınıza tümüyle dahil etmeyi deneyin.

1) Daha Sağlıklı Yiyecek Seçimleri Yapın

Diyetinize daha fazla sebze, meyve, tam tahıl, kurubaklagil, süt ve süt ürünleri ekleyin. Bunun yanında ise kırmızı et tüketiminizi haftada bir ya da iki şeklinde sınırlı tutmaya özen gösterin. Belirli yiyecekleri vurgulayan veya belirli yiyecek gruplarını tamamen ortadan kaldıran moda diyetler; denge, çeşitlilik ve ölçülülük gerektiren sağlıklı aykırı olduğundan güvenirlikleri düşüktür.

2) Su Tüketiminizi Arttırın

Susuz kalmamak basit ama sıklıkla gözden kaçan bir ipucudur. Su içmek iştahınızı bastırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda su tüketimini arttırmak diğer birçok içecekte bulunan ilave kalorileri tüketmenizi de engellemiş olur. Günlük su alımınızı doğru şekilde sürdürdüğünüzden emin olmak için gün boyunca su içmenizi hatırlatabilecek birden fazla kullanabileceğiniz akıllı telefon uygulaması mevcuttur.

3) Aktif Olun

Uzun bir aradan sonra spor salonuna ilk döndüğünüzde uzun saatler boyunca antrenman yapmak yerine etkili bir egzersiz rutini oluşturun, böylece hayatınızın bir rutini haline gelen spor yapılması daha kolay bir aktivite haline dönmüş olacaktır. Spor salonu dışında yapılan günlük fiziksel aktivite için severek yaptığınız egzersizleri bulun ve keyif almadığınız bir egzersizi yapmaya kendinizi zorlamayın. Herkes koşmayı veya yoga yapmayı sevmez ve bu bir sorun değildir. En etkili egzersiz rutini, yaşamınıza tümüyle entegre ettiğiniz egzersiz rutinidir.

4) Düzenli ve Kaliteli Uykuya Öncelik Verin

İyi bir gece uykusu fiziksel ve zihinsel sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Yeterli uyku olmadan kronik hastalıklara ve rahatsızlıklara karşı daha duyarlı olursunuz. Bunlara ek olarak, yapılan çeşitli kaliteli uykunun daha iyi yiyecek seçimleri yapma yeteneğimizde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bireyler yeterli uyku alamadıklarında, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur ve bunun sonucunda yüksek karbonhidratlı gıdalara yönelme eğilimi gösterirler. 

5) Odak Noktanızı Stres Gidermeye Yönelik Değiştirin

Stres sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Kilo almanıza, cilt problemlerine, fiziksel aktivitede azalmaya ve bunlar gibi daha fazla soruna neden olabilir. Stresli hissettiğinizde vücudunuz, dürtüleri kontrol etme yeteneğini kaybeder ve kortizol hormonu üretir. Kortizol, sizi rahatlatıcı yiyeceklere yönelik isteğinizin artışını tetiklemesiyle ilişkilendirilmiştir. Dürtüleri kontrol etme yeteneğimizden yoksun olduğumuzda, sıklıkla aşırı yemenin kurbanı oluruz. Stres düzeyinizi azaltmaya yardımcı olmak için meditasyonu, sakinleştirici yürüyüşleri ya da kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacak farklı etkinlikleri tercih edebilirsiniz.

6) Porsiyon Kontrolünüzü Sağlayın

Porsiyon kontrolü sağlamak yeme alışkanlıklarını iyileştirmenin bir başka yoludur. Örneğin, yemeklerde daha küçük tabaklar kullanmayı tercih edebilirsiniz. Atıştırmalık yemeyi planlıyorsanız, paketten yemek yerine onu küçük bir kaseye koyun. Bu şekilde tam olarak ne kadar yiyeceğinizi görselleştirebilirsiniz. Ayrıca ara öğünleriniz için dilimlenmiş meyve ve sebzeleri atıştırmalık olarak almak için önceden porsiyonlara ayırabilirsiniz. Bu sadece yenen yiyecek miktarını kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda yoğun olduğunuz sabahlarda, sizlere zaman tasarrufu sağlar. 

7) Farkında Olarak Besinlerinizi Tüketin 

Bilinçli nsanları yemek yerken yemekle ilgili deneyimlerine odaklanmaya teşvik eder. Yemeklerinizi yavaş hızda tüketin ve vücudunuzun yemek sırasında farklı tatlara, dokulara ve kokulara verdiği tepkilerin farkında olur. Vücudunuzun size açlık ya da tokluk hissi hakkında verebileceği ipuçlarını dinleyin. Farkında olarak tüketilen yemeklerde değişiklikleri yönetilebilir tutun. Bilinçli beslenmenin en güçlü yönü küçük değişikliklere odaklanmaktır. Aynı anda çok fazla veya köklü değişiklik yapmak çoğu zaman hayal kırıklığına ve başarısızlığa yol açabilir.  Yeme alışkanlıklarımızı dikkatli bir şekilde incelersek, çoğumuz bilinçli gelişmenin  bir yolunu bulabiliriz. Örneğin, bir dilim tam buğday ekmeğiyle tükettiğiniz bir adet çöreği değiştirmeyi deneyin veya kurabiye yerine elma yemeyi deneyebilirsiniz. Liste böylece uzayıp gidebilir, ancak tek seferde tek bir değişikliğe odaklanmak, yemek yemeyi daha kolay yönetilebilir ve yaşamınızda daha kalıcı bir değişiklik yapmanıza yardımcı olabilir.

Dyt. MERVE GÖR

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Merve Gör

Diyetisyen Dyt.

Randevu al