Sağlıklı Dişler İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 17 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Günümüzde beslenme alışkanlıkları bol şekerli ve karbonhidratlı Fast- Food besinler ve gazlı içecekler yönünde değişmektedir. Bütün vücut sağlığı için olduğu gibi diş sağlığı için de bu gıdaların büyük zararlara yol açtığı bilinmektedir.

Meyve-sebzeden yoğun, proteinli doğal gıdalar ve içeceklerin tercih edilmesi her zaman tavsiye edilmektedir. Bunun dışında bazı besinler özellikle diş sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

  1. Elma: Diş ve diyetlerinin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca lifli yapısı sayesinde tok tutar ve uzun süreli şeker alımını engeller.

  2. Portakal: içindeki doğal lifler dişlerin parlamasına yardımcı olur. C vitamini deposudur ve özellikle diş eti sağlığı için çok önemlidir fakat asidik yapısı nedeniyle fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

  3. Çilek

  4. Brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler: ıspanak magnezyum ve brokolideki A vitamini diş sağlığı için gereklidir. yeşil sebzeler de demir açısından zengindir. Bunlar Diş ve dişeti sağlığı için temel minerallerdendir.

  5. Peynir : Ağız içindeki pH dengesini düzenler. Özellikle asitli ve şekerli yiyeceklerden sonra düzenli tüketimi önerilir. Böylece yeni çürük oluşumu engellenebilir.

  6. Yoğurt: Kalsiyum açısından zengindir. Kalsiyum kemik yapısının yanısıra dişlerin kemiğe bağlanmasını sağlayan lifler için de önemlidir. 

  7. Kereviz, havuç: fazladan çiğneme gerektiren bu gibi lifli besinler tükürük salınımını arttırır. Bu da dişlerin temizlenmesi için önemlidir. Ayrıca tükürükte bulunan bazı enzimler ağızdaki bakterilerin azalmasına neden olur.

  8. Balık: içerdiği fosfor sayesinde kemik ve dişlere faydalıdır. Ayrıca kılçığında bol miktarda kalsiyum bulunur. 

  9. Kuruyemişler: içerdiği yağlar bakterilere karşı koruyucu özelliktedir. Özellikle ceviz omega 3 açısından zengindir ve diş sağlığı için önemlidir.

  10. Yeşil çay: temel bir antioksidandır. Antibakteriyel özellikleri de kuvvetlidir.

  11. Bitter çikolata: günlük belirli bir miktar yüksek kakaolu, az şekerli bitter çikolata diş ve diş eti sağlığına iyi gelir. İçinde bulunan theobromine maddesi ile diş minesinin sertleşmesine yardımcıdır. Aşırıya kaçmadan tüketilmeli, beyaz çikolata, karamelli, ballı olanlarından ve lokum gibi dişe yapışanlarından kaçınılmalıdır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)