Sağlıklı Yağlar

Yazar Zülal YalçınDiyetisyen • 2 Mart 2021 • Yorumlar:

Yemek pişirmek için katı ve sıvı yağlar seçme konusunda birçok seçeneğiniz var.

Ancak mesele sadece sağlıklı olan yağları seçmek değil, aynı zamanda pişirildikten sonra da sağlıklı kalıp kalmayacağıdır.

Yüksek ateşte yemek pişirirken, stabil olan ve oksitlenmeyen veya kolayca bozulmayan yağlar kullanmak istersiniz.Yağlar oksidasyona uğradığında, kesinlikle tüketmek istemeyeceğiniz serbest radikaller ve zararlı bileşikler oluşturmak için oksijenle reaksiyona girerler.Bir yağın hem yüksek hem de düşük ısıda oksidasyona ve bozulmaya karşı direncini belirlemedeki en önemli faktör, içindeki yağ asitlerinin doygunluk derecesidir.

Doymuş yağlar ve tekli doymamış yağlar ısınmaya oldukça dirençlidir, ancak çoklu doymamış yağlardan yemek pişirmek için kaçınılmalıdır

Hindistan Cevizi Yağı

Yüksek ısıda pişirme söz konusu olduğunda, hindistancevizi yağı en iyi seçimdir.

İçerisindeki yağ asitlerinin% 90’ından fazlası doymuştur, bu da onu ısıya karşı oldukça dirençli kılar. Bu yağ oda sıcaklığında yarı katıdır ve aylarca ve yıllarca bozulmadan dayanabilir.

Hindistan cevizi yağı ayrıca güçlü sağlık yararlarına sahiptir. Özellikle kolesterolü iyileştirebilen, bakteri ve diğer patojenleri öldürmeye yardımcı olan Laurik Asit adı verilen bir yağ asidi bakımından zengindir .

Hindistan cevizi yağındaki yağlar ayrıca metabolizmayı biraz hızlandırabilir ve diğer yağlara kıyasla tokluk hissini artırabilir. Süper gıda listeme giren tek yağdır. 

Yağ Asidi Dağılımı:  Doymuş:% 92, Tekli Doymamış:% 6., Çoklu doymamış:% 1,6.

Sızma hindistan cevizi yağı seçtiğinizden emin olun. Organik, tadı güzel ve sağlık açısından güçlü faydaları var.

Tereyağı

Doymuş yağların sağlıksız olduğu düşünülüyordu, ancak yeni araştırmalar tamamen zararsız olduklarını kanıtladı. Doymuş yağlar insanlar için güvenli bir enerji kaynağıdır.Aslında tereyağının sağlıksız bir yağ türü olmadığını asıl sağlıksız olan yağların işlenmiş margarin olduğunu söylemekte fayda var. 

Gerçek tereyağı sizin için iyidir ve aslında oldukça besleyicidir.A, E ve K2 Vitaminlerini içerir. Aynı zamanda, her ikisi de güçlü sağlık yararlarına sahip olan Konjuge Linoleik Asit (CLA) ve Butirat yağ asitleri açısından da zengindir. CLA, insanlarda vücut yağ yüzdesini düşürebilir ve bütirat iltihaplanma ile savaşabilir, bağırsak sağlığını iyileştirebilir ve fareleri obez olmaya tamamen dirençli hale getirdiği gösterilmiştir.

Yağ Asidi Dağılımı: Doymuş:% 68, Tekli Doymamış:% 28, Çoklu doymamış:% 4.

Normal tereyağı küçük miktarlarda şeker ve protein içerir ve bu nedenle kızartma gibi yüksek ısıda pişirme sırasında yanma eğilimindedir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, kalp sağlığına olan etkileri ile bilinir ve Akdeniz diyetinin sağlığa faydalarının temel nedeni olduğuna inanılmaktadır. Bazı araştırmalar, zeytinyağının sağlığın biyolojik belirteçlerini iyileştirebileceğini göstermektedir.HDL (iyi) kolesterolü artırabilir ve kan dolaşımınızda dolaşan oksitlenmiş LDL kolesterol miktarını düşürebilir .

Yağ Asidi Dağılımı:

• Doymuş:% 14.

• Tekli Doymamış:% 75.

• Çoklu doymamış:% 11.

Zeytinyağı üzerine yapılan araştırmalar, çift bağlı yağ asitlerine sahip olmasına rağmen, ısıya oldukça dayanıklı olduğu için yine de yemek pişirmek için kullanabileceğinizi göstermektedir (19).

Kaliteli Sızma Zeytinyağı seçtiğinizden emin olun. Rafine türe göre çok daha fazla besin ve antioksidan içerir. Ekşimesini önlemek için zeytinyağınızı serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.

Palmiye Yağı

Hurma yağı, palmiye ağacının meyvesinden elde edilir. Çoğunlukla doymuş ve tekli doymamış yağlardan ve az miktarda çoklu doymamış yağlardan oluşur. Bu, hurma yağını yemek pişirmek için iyi bir seçim haline getirir. Kırmızı Palm Yağı (rafine edilmemiş çeşit) en iyisidir. Aynı zamanda E Vitaminleri, Koenzim Q10 ve diğer besinler açısından da zengindir. Bununla birlikte, palmiye yağı hasadının sürdürülebilirliği konusunda bazı endişelerde mevcut.

Avokado Yağı

Avokado yağının bileşimi zeytinyağına benzer. Öncelikle tekli doymamış, bazı doymuş ve çoklu doymamış karıştırılmış. Zeytinyağı ile pek çok aynı amaç için kullanılabilir. Onunla yemek pişirebilir veya soğuk kullanabilirsiniz.

Avokado yağı yüksek duman noktasına sahiptir. Bu, yiyecekleri kızartmak, kızartmak veya pişirmek için ideal olduğu anlamına gelir. Avokado yağları, tekli doymamış yağların yaklaşık yarısı kadar çoklu doymamış yağlar içerir. Bununla birlikte, çorbalara eklemek, pişirmeden önce balık veya tavuk üzerine gezdirmek veya kavurma için sebzelerle karıştırmak için ideal kılan mükemmel, nötr bir tada sahiptir.

Balık Yağı

Balık yağı, DHA ve EPA olan Omega-3 yağ asitlerinin hayvansal formunda oldukça zengindir. Bir çorba kaşığı balık yağı, bu çok önemli yağ asitlerine olan günlük ihtiyacınızı karşılayabilir. En iyi balık yağı morina balığı karaciğeri yağıdır, çünkü dünyanın büyük bir bölümünde eksik olan D3 vitamini açısından da zengindir.

Bununla birlikte, çoklu doymamış yağların yüksek konsantrasyonu nedeniyle, balık yağı asla yemek pişirmek için kullanılmamalıdır. En iyi takviye olarak, günde bir çorba kaşığı olarak kullanılır. Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.

Keten Yağı

Keten yağı bol miktarda Omega-3, Alfa Linolenik Asit (ALA) bitki formunu içerir. Birçok insan bu yağı Omega-3 yağları ile takviye etmek için kullanır.Genellikle veganlar tarafınfan çok fazla tercih ediliyor. Çok miktarda çoklu doymamış yağ bulunduğundan, keten tohumu yağı yemek pişirmek için kullanılmamalıdır.

Kanola Yağı

Günümüzde sıkça ismini duyduğumuz Kanola dünyada soya fasulyesinden sonra ikinci protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de giderek yaygınlaşmaktadır. Kanola yağı, kanola bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Kanola Yağının içeriği insan tüketimi için uygundur. Kanola yağının yağ asidi parçalanması aslında oldukça iyidir, yağ asitlerinin çoğu tekli doymamış, sonra 2: 1 oranında Omega-6 ve Omega-3 içerir, ki bu mükemmeldir. Kanola yağının içerdiği istenmeyen maddeler yağın kullanımını azaltır. Kanola yağı aynı zamanda E vitamini, K vitamini ve bitkisel steroller açısından sağlığa yararlıdır.Omega 3 kaynagı olmasından dolayı, balık ürünlerini tüketemeyen vejetaryen ve veganların ay çiçek yağı yerine kanola yağı kullanmaları önerilir, Kaynama noktasi yüksektir (238°C) ve iyi bir kızartma yağı olarak kullanılır. 

Çörek Otu Yağı

Çörek otundandan elde edilen uçucu yağdan elde edilen aktif bileşik olan “Timokinon” adı yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Çörek otu ( Nigella sativa) yagı esansiyel yağ asitleri içerigi açısından zengindir. Antioksidan özelligi nedeniyle immün sisteminin güçlendirilmesine ayrıca bazı kan lipid seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Timokinonun çeşitli hastalıklara karşı tibbi etkisi olduğu bulunmuştur. Farklı kronik hastalıklar da dahil olmak üzere: nörolojik hastalık, kardiyovasküler bozukluklar, kanser, diyabet, inflamatuar durumlar ve viral enfeksiyonlara bağlı çeşitli bulaşıcı hastalikların yanı sıra Ayrıca, HIV / AIDS’e de karşı ümit verici etkinligi de bulunuyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)