Sanal İlişkilere Dikkat

Yazar Handan Ergün Hoşrik • 23 Ocak 2019 • Yorumlar:

İnternet ortamındaki arkadaş bulma siteleri gitgide çoğalıyor. Bunun sebebi ciddi bir ilgi olduğunu gösteriyor. Peki, insanlar bu platformu neden tercih ediyorlar?

Aslında bu tercihin tek bir sebebi yok. Her şeyden önce daha fazla kişiye ulaşabilme avantajı var, seçenekler sonsuz. Bir diğer sebepse insanlar bu platformda daha az risk aldıklarına inanıyorlar. İletişimi kesmek istedikleri anda kesebilirler ve bu insanlarda risk alma düşüncesini zayıflatıyor.

İlişkinin kurulma aşamasının zahmetsizliği de bu tercihte etken olabilir mi?

Evet, gerçek hayatta ilişkiler daha zor kuruluyor. Gerçek bir ilişki kurmak için belli bir sosyal ortama, maddiyata ve kendine güvene ihtiyaç var. Oysa internetteyken hiçbir çaba, hareket, para harcamadan birçok kişiyle tanışılabiliyor.

Peki insanlar, hiç görmedikleri birine nasıl güveniyorlar? Neticede kişi kendini doğru tanıtmak zorunda değil.

Kişi burada her şeyden önce karşısındakini kendisi gibi görüyor. Çünkü kendisi de aynı amaçla, aynı platformda bulunuyor. Örneğin bilinmesini istemediği bir özelliğini kendisi de saklıyor. İletişimi kestiğinde karşısındakinin kendisini rahatsız edemeyeceğini de biliyor, en büyük güven burada yatıyor. Sonrasında birçok şey paylaşılıyor ve hem tanıdıkları kadar hem de kendi ekledikleri özelliklerle karşılarındaki insanı oluşturuyorlar. Zaten arada bir sanal koruyucu, bir perde var.

Peki, bu birbirini görmeden süren ilişki bir süre sonra tehlikeli olmaz mı? Zaman geçtikçe hayal gerçeğin yerini almaz mı?

Zaten bu süreç uzarsa ilişki sorunlu hale geliyor. Gerçek hayatla hayal birbirine karıştırabiliyor insanlar. Yani gerçek hayatı algılamada bozukluklar ortaya çıkabiliyor.

En başta oldukça cesur, istekli oluyor insanlar… Çünkü gerçek hayatta herhangi bir sebeple bir araya gelemeyeceği insanlarla tanışma fırsatı buluyorlar.

Burada en önemli etken beklenti… internet ortamındaki ilişkilerde sorumluluk az mantığıyla rahat davranıyor insanlar. Ancak gerçek bir ilişkiye dönüştürme isteği varsa ilişki sağlıklı yürüyebilir.

İki taraftan biri ya da her ikisi de görüşmekten kaçıyor ve bu süre uzuyorsa, bunun anlamı nedir?

Görüşmek istemeyen insanın kendiyle ilgili verdiği bilgilerde yanlışlar olabilir. Yani kendiyle ilgili bir kaygısının olması yüksek ihtimal. Dediğimiz gibi önemli olan kurulan bu ilişkiden ne beklendiği; gerçek bir ilişki istemeyen kişilerin kaçması çok normal.

Çok uzun süre sadece sanal ortamda ilişki yürütmek duygusal anlamda da sakıncalı. Beklentiler artıyor, hayaller büyüyor ve gerçekten uzaklaşıyor. Hal böyleyken hayal kırıklığına uğrama ihtimali yükseliyor. Beklenti eğer gerçek bir ilişkiyse kişi bu süreyi uzun tutmaz. Her geçen süre hayali bir ilişkiye yatırım yaptığını bilir.

İnternette, sanal platformlarda tanışmakta herhangi bir sorun yok aslında. Sorun uzun süreler yüz yüze gelmemekte yatıyor. Çok uzun süre sanal arkadaşlıktansa en kısa sürede yüz yüze gelmek ile daha sağlıklı bir ilişkiye adım atılacaktır.

Aşk derin ve çok kapsamlı bir konu ve his… Kişi görmediği, dokunmadığı, hareketlerini bilmediği birine âşık olabilir mi?

Burada aşkı nasıl tanımladığımız önem kazanıyor sanırım. Ama görmediğimiz, dokunmadığımız birine âşık olduğumuzu düşünebiliriz; çünkü onunla ilgili bir hayal kurarız, kafamızda bir hareket, bir görüntü, bir tavır yani bir kişi kurgularız ve ona âşık olabiliriz. Mesele hayalimizdeki kişi ile o kişi aynı kişi midir?

Sizin de belirttiğiniz gibi bir süre sonra görüşmemek hayali bir ilişkiye yatırım olur. Peki, bu hayal dünyası karşıdaki kişiyi saplantı haline getirebilir mi?

Bir kişinin bizde saplantı haline dönüp dönmemesi bizimle ilgili bir şeydir. Ancak sanal ortamda tanıdığımız kişi, gerçek hayattakinden çok farklıysa biz tamamen kendi zihnimizde yarattığımız ya da karşıdakinin bize anlattığı bir kurguya bağlanmaya, onunla bir ilişki yaşamaya başlamışsak, sonrasında hayal kırıklığı ve çöküntü gelebilir. Ya da sadece sanal ortamda kurulan ve sürdürülen bir ilişki bizi sosyal hayattan daha da uzaklaştırmaya başlayabilir.

Sanal ortamda ilişkisi başlayan danışanlarınız var mı? Bu kişiler ne gibi sorunlarla size başvurdular?

Sanal ortamda ilişkisi başlayan danışanlarım oldu. Ancak sorunlarının sebebi sanal ortamda başlayan ilişki değildi. Ancak bu tür başlangıçlarda en sık duyduğum sıkıntı hayal kırıklığı oluyor. Unutulmaması gereken nokta şu ki mesele ilişkinin ya da tanışmanın sanal ortamda olması değil, sadece sanal ortamda sürdürülmesi, dikkat edilmesi gereken nokta daha çok bu olmalı.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)